Rettsmaratonen mot Dubai-investorene Rolf Gunnar Hultin (73) og Terje Oddvar Steinsland (70) går mot slutten i Agder tingrett.

Mandag oppsummerte Økokrim sin prosedyre med å legge ned påstand om fengselsstraff i henholdsvis 5 og 2,5 år for forretningspartnerne, som de mener er skyldig i forsettlig grovt skattesvik.

Påtalemyndigheten mener det er bevist at Hultin og Steinsland har svindlet til seg 18,5 millioner kroner gjennom misbruk av den statlige støtteordningen Skattefunn. Dette er en ordning som gir skattefradrag til norske selskaper, for å motivere til forskning og utvikling.

– Grov utnyttelse

De tiltalte skal ha diktet opp lønnsutgifter i tolv forskjellige selskaper og deretter fått utbetalt store summer i skattefradrag, som skjer som refusjon eller utbetaling til selskaper som ikke går med overskudd.

Økokrim mener at Hultin og Steinsland bør idømmes fengselsstraff, og at de urettmessige utbetalingene på rundt 18 millioner kroner skal tilbakebetales.

– Riktig straff vil være fengsel i fem år for tiltalte Hultin, og to år og seks måneder for tiltalte Steinsland, sa statsadvokat Elisabeth Frankrig i tingretten mandag.

Til fradrag i straffen kommer 161 dager i varetekt for Hultin. Økokrim legger også ned påstand om at Hultin må betale omkring 14 millioner kroner i erstatning. Økokrim har også frafalt fire tiltalepunkter mot Hultin.

Steinsland kreves på sin side for rundt fire millioner kroner i erstatning, og foreslås et fradrag for 119 dager i varetekt.

Økokrim legger også ned påstand om at de tiltalte skal bære statens omkostninger i saken, utmålt etter rettens skjønn.

– Skal frifinnes

Hultins forsvarere, Kristian Bodding Gjendemsjø og Silje-Marie Wahl Blomkvist i Elden, avviser straffepåstanden og erstatningskravet.

– Vi noterer oss at beløpene i saken er betydelig redusert etter at tiltalen ble justert forrige uke, men fastholder at bevissituasjonen i denne saken medfører at Hultin skal frifinnes for alle tiltaleposter, med unntak av de få tiltalepostene som er erkjent, sier Blomkvist til E24, og fortsetter;

– Aktors påstand om straff og erstatning er derfor for høy, og vi ser frem til å belyse dette nærmere under vår prosedyre i morgen.

– For streng

Steinslands advokater, Knut Henning Larsen og Robert Dyrnes Hovland i Sørlandsadvokatene, mener forslaget om straff i to år seks måneder for deres klient er for streng i forhold til andre saker av lik karakter.

– Det vil bli lagt ned påstand om frifinnelse, men riktig straff ved eventuell domfellelse er under 2 år fengsel, sier Hovland til E24.

Han bestrider også Økokrims påstand om idømmelse av sakskostnader.

– Påstand om sakskostnader virker lite balansert da tiltalen er mer enn halvert i forhold til hvordan tiltalen lød ved starten av saken, endring av tiltalen viser at Økokrim er å bebreide for at saken ikke var tilstrekkelig klar ved start av saken, sier advokaten.

«Allmennpreventive hensyn»

Under innledningen tidligere på morgenen var Økokrim tydelig på hva de mener saken dreier seg om.

– Denne saken dreier seg om grov utnyttelse av en særdeles raus støtteordning for næringslivet, sier Frankrig.

Økokrim mener Hultin og Steinsland har gitt uriktige opplysninger til skattemyndighetene om ikke-reelle kostnader. Dette har blitt bestridt av forretningspartnerne og deres advokater i retten.

Strafferammen ved grovt skattesvik er seks år.

«Allmennpreventive hensyn særlig viktig ved fastsettelse av straff for økonomisk kriminalitet», skriver Økokrim i disposisjonen til sin prosedyre.

Førstestatsadvokat Petter Nordeng og statsadvokat Elisabeth Frankrig (t.h.) i Økokrim er aktorer i straffesaken mot Rolf Gunnar Hultin og Terje Steinsland. Spesialetterforsker Anne Eide (t.v.) er bisitter. Foto: Erlend Olsbu

– En måte å tenke på

Ifølge Økokrim har Hultin både «fysisk og psykisk» medvirket til skattesvik i Steinslands selskaper, ved å stille ansatte og etablerte systemer for å tilordne seg skattefunn-midler til hjelp.

Under prosedyren viste førstestatsadvokat Petter Nordeng blant annet til at ansatte i Hultins selskaper ble flyttet til nye prosjekter så snart taket på hvor mange arbeidstimer som ga skattefunn-refusjon ble nådd.

– Det er ikke noe vi finner på, det er noe som er bevist, sa Nordeng, før han senere la til;

– Det er en måte å tenke som gjennomsyrer den dokumentasjonen vi har sett.

– Røverhistorie

Mens Hultin og Steinsland mener at kostnadene i deres selskaper har vært reelle og at skattefunnmidlene har gått til å lønne ansatte, mener Økokrim at kostnadene er fiktive og at midlene har gått til partnerne.

Et omdiskutert tema er bruken av kontante forskuddsbetalinger og lån til de ansatte, som Hultin mener han tidvis har gjort privat, ofte med kontanter fra en egen safe i Dubai, og at de ansatte har tilbakebetalt når de har mottatt lønn.

– Det fremstår som en røverhistorie som de har kokt sammen i løpet av de fire siste årene i Dubai, sier Nordeng, og viste til at de påståtte forskuddsutbetalingene ble gjort «hver måned, hvert år».

Reduserte tiltalen

Forretningspartnere sto opprinnelig tiltalt for ha lurt til seg 28 millioner kroner gjennom skattefunn-ordningen. I forrige uke nedjusterte Økokrim beløpet til 18,5 millioner kroner.

Hultins forsvarer, Bodding Gjendemsjø i Elden, omtalte dette som dramatisk.

– Endringen er betydelig, og vil blant annet kunne få konsekvenser for en eventuell straffeutmåling. Det vil i alle fall ha betydning for erstatningskravet, som nå må nedjusteres, sa advokaten til Fædrelandsvennen.

Økokrim frafalt også fire poster i tiltalen mot Hultin.

Rolf Gunnar Hultins forsvarere, Kristian Bodding Gjendemsjø og Silje-Marie Wahl Blomkvist i Elden Advokatfirma Foto: Erlend Olsbu

«Ikke skyldig»

Hultin sto opprinnelig tiltalt for 51 straffbare forhold, noen av dem sammen med Steinsland. Da saken startet i november erklærte Hultin seg «ikke skyldig» i 49 av tiltalepunktene, og «delvis skyldig» i to.

De to sistnevnte seg om uriktige skattefradrag på til sammen rundt to millioner kroner i to selskaper i 2013.

Steinsland står tiltalt for 13 straffbare forhold, de fleste av dem i fellesskap med Hultin. Han svarte «nei» eller «ikke skyldig» da tiltalepunktene ble lest opp.

– Da konstaterer vi at du erkjenner deg ikke skyldig på alle punkter?, spurte dommeren da tiltalen var ferdig opplest i midten av november.

– Riktig, svarte Steinsland.

Straffesaken startet i Agder tingrett 22. november.

Tirsdag innleder Hultins forsvarere sin avslutningsprosedyre. Steinslands advokater avrunder onsdag, som er siste dag i tingretten.