Mye tyder på at arbeidsgiverne i kommunenes organisasjon KSble overrasket over at Utdanningsforbundet tar ut hele 5500 lærere i førsteomgang, med klar beskjed om at det bare er første bølge.

Forhandlingsdirektør Per Kristian Sundnes sier at hanfortsatt er innstilt på å «snu hver stein» for å få avblåst streiken førskolestart mandag 18. august.

— Vi var hos megleren forrige mandag, da sa vi at vi villediskutere alle konstruktive forslag. Når megleren roper, så kommer vi, sierhan.

— Men vi ser nå at de ikke ville ha dialog med oss føropptrappingen.

Aftenposten vet at mange i KS har inntrykk av atUtdanningsforbundet styrer mot streik. Fagforbundets ledelse gikk på et sviendenederlag da 70 prosent av medlemmene stemte nei til det anbefalte forslaget. Defeilberegnet stemningen ute på lærerværelsene og må vise at de tar reaksjonenepå alvor.

Sundnes vil ikke mene noe om akkurat det, men sier:

— Det kan jo også være at de vil ha streik for å øke pressetpå oss.

Tapt opinionskampen

Etter hva Aftenposten forstår sliter også strategene i KSmed å finne forslag som går langt nok til at Utdanningsforbundet kan godta dem,samtidig som KS kan fortelle kommunene at de ikke har gitt helt opp.

— De fremstiller det hele tiden som om det er vi som harkommet med et forslag, og at det er vi som er så rigide. Men det er meglerensforslag, og Utdanningsforbundet godtok det akkurat som oss. Vi anbefalte detbegge to, sier Sundnes.

Han innrømmer at KS har tapt «propagandakrigen», men føyertil at det skal mye til for at arbeidsgivere vinner opinionen.

— De har plassert svarteper hos oss. Helt siden i vinteravtalte vi med Utdanningsforbundet å holde en lav profil. I stedet satset vi110 prosent på å få et anbefalt forslag. Det fikk vi, selv om det langt fra varenkelt. Vi holdt oss til avtalen og lå lavt, mens tillitsvalgte iUtdanningsforbundet har vært ute i media. Sånn sett har vi tapt tre måneder ikampen om opinionen, sier han.

Møter på bakrommet

Ingen av partene vil intervjues om det, men Aftenposten fårbekreftet at det er en viss aktivitet rundt Riksmekler Nils Dalseides kontor.Akkurat hva som diskuteres vil de ikke ut med.

Sundnes legger vekt på at leder Ragnhild Lied og resten avUtdanningsforbundet må vise større vilje.

— Vi har sagt til megleren at vi må ut av denne situasjonen.Alle forslag kan diskuteres, også de som gjelder bundet arbeidstid i 7,5 timerom dagen.

- Kan dere legge hele reformen død for å få lærerne tilbake?

— Det er veldig viktig for norske skoler at vi leggergrunnlaget for en samarbeidskultur. Forskningviser at skoler der det er godt samarbeid mellom lærerne får best resultater. Arbeidstidsavtalenvil gjøre det lettere å samarbeide. På mange skoler fungerer det godt allerede,men ikke på alle. Husk at det ikke er oss som varsler konflikt, vi vil bare haen avtale som er god for norsk skole.

- En ny type streik

Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet gir inntrykk av å severden fra en helt annen vinkel.

— Jeg har ikke hørt noe fra KS om å snu hver stein liketydelig som du siterer Sundnes nå, sier hun til Aftenposten.

— Vi synes det er interessant at han blir tydeligere, og vier åpne for dialog.

- Du anbefalte meglerens forslag, mener du fortsatt at detvar en god avtale?

— Når man sitter der med et slikt forslag fra megleren er detikke med en følelse av at dette er godt. Men vi hadde halt og dratt i dette sålangt vi kunne. Og vi trodde ikke at vi kunne kommet lenger om vi hadde gåtttil streik i mai.

Derfor sendte de ut forslaget med anbefaling om å stemme ja,så svarte 70 prosent av medlemmene nei.

— Nå har vi en helt annen type streik. Det må KS også ta innover seg, sier hun.

Lied sier at det har vært svært kraftige reaksjoner framedlemmene. Derfor kan hun ikke lenger stille seg bak noe som ligner påmeglingsforslaget.

— Avtalen forutsetter tillit mellom lærere og skoleledelse.Nå ser vi at den tilliten mangler mange steder. Derfor må vi ha en myetydeligere avtale, sier hun.