Spørsmålet er hva det egentlig betyr. Det sa Kongen ingen ting om.

Vi må vente til onsdag. Da legger Regjeringen frem sitt første statsbudsjett og nasjonalbudsjett.

De siste prognosene fra Norges Bank og Statistisk sentralbyrå tyder på at vi kan få nærmere 10 prosent lavere investeringer i oljevirksomheten neste år – etterfulgt av en stabilisering i 2016. I så fall blir det en stabilisering på et historisk høyt nivå. Oljevirksomheten vil fortsatt være en bærebjelke i økonomien.

Samtidig er det andre piler som peker oppover. Hvis vi skal tro Norges Bank og Statistisk sentralbyrå, kan den samlede veksten i økonomien bli minst like høy som de siste årene. Men er grunn til å spørre om prognosemakerne har vært for optimistiske.

DE SISTE 15 ÅRENE har investeringene i oljevirksomheten økt voldsomt, og nesten uten avbrudd. Sett i det perspektivet er de trangere tidene som bransjen opplever akkurat nå, knapt noen katastrofe.

Men motstykket til stadig flere godt betalte jobber, er en økt sårbarhet. De siste ukene har det nesten daglig kommer meldinger om oppsigelser i oljebransjen. Vi snakker om flere tusen arbeidsplasser.

Det kan komme mer. Siden sommeren har oljeprisen falt med 20 prosent. Fallet i oljeprisen fortsatte med tiltagende styrke i uken som ligger bak oss.

Oljemarkedet har alltid vært et ustabilt marked. Det avgjørende er om det vi nå opplever, er en varig prisendring.

Det skjer flere ting samtidig. Tilgangen på energi fra USA øker kraftig. USA, som i løpet av de siste årene ble verdens største gassproduksjon, er i år også blitt verdens største oljeprodusent.

Samtidig opplever vi svakere økonomisk og lavere vekst i etterspørselen etter energi både fra Europa og fra Kina og andre såkalt "nye markedsøkonomier".

Begge disse trendene kan fortsette. Mange spår at oljeprisene vil falle ytterligere, til nærmere 80 dollar fatet.

NOEN ER ALT i gang med å foregripe den debatten som ventelig vil komme når statsbudsjettet er lagt frem. Direktør Erling Kvadsheim i oljeindustriens interesseorganisasjon, Norsk Olje og Gass, ber i et intervju med Dagens Næringsliv lørdag om "dialog" med Regjeringen om hvordan rammevilkårene for næringen kan bedres.

Lavere oljepriser vil ha virkninger langt utover oljenæringen. Regjeringen må derfor se mye lengre enn til næringens egne lobbyutspill. Når Norge og oljenæringen har hatt medvind i 15 år, har det heller ikke kommet forslag fra næringen om at Regjeringen må bremse eller stramme inn rammevilkårene.

Lavere priser og høye kostnader betyr lavere lønnsomhet. På lengre sikt betyr lavere lønnsomhet at mer av ressursene blir liggende i bakken. Det er klimapolitisk logikk i det.

Oljelønningene har spredt seg i norsk økonomi – også utenom oljevirksomheten. Da er heller ikke svaret å pøse på med penger i andre deler av økonomien.

Tiden har etter alt å dømme kommet da norsk økonomi ikke kan fortsette med høyere lønns— og kostnadsvekst enn i andre land. Da blir det også viktig om oljeindustrien selv kan vise vei.