— Vi ønsker ikke å skape bråk, men vi hadde planer. Vi hadde ny meny og skulle starte markedsføring. I stedet har vi tapt penger, sier daglig leder ved Bonjour, Araceli Moustaide.

Hun sitter i restauranten ved jernbanestasjonen i Kristiansand midt på dagen. De har noen gjester, men det er færre enn før. Etter 28 dager med matservering til asylsøkere forsvant en del av de faste gjestene.

Nå er det også slutt på måltidene til asylsøkerne. Restauranteierne sier at de ikke råd til å fortsette serveringen.

Det er i dag 88 akuttplasser for asylsøkere på Budget hotel. Det er Mirador AS som har avtalen med hotellet på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet. Onsdag ba Arbeiderpartiet i formannskapet om en bekreftelse eller avkreftelse på informasjonen om at det skal være enslige, mindreårige asylsøkere der.

— Vi klarte ikke å dekke kostnadene. Vi fikk aldri noen kontrakt og vi ble aldri enige om pris, forteller eierne av restauranten Bonjour i Kristiansand. I en snau måned serverte de tre måltider om dagen til de 88 asylsøkerne som bor på Budget Hotel like ved.

En dags varsel

Da det ble klart at hotellet skulle bli akuttmottak for asylsøkere, spurte ledelsen om Bonjour kunne besørge maten. Restauranteierne kastet seg rundt på én dags varsel, og leverte tre måltider hver dag. Eierne var sikre på at dette skulle bli brukbar butikk.

Det er umulig å servere tre måltider om dagen i restauranten for så lite

Men betalingen var langt under det de hadde sett for seg. Det første tilbudet var på 125 kroner i døgnet.

— Vi trodde de mente 125 kroner per måltid, sier eierne.

Da de skjønte at betalingen var for frokost, lunsj og middag ble de skuffet.

— Det er umulig å servere tre måltider om dagen i restauranten for så lite, sier Moustaide.

Araceli Moustaide sa ganske tidlig at de måtte ha 165 kroner i døgnet bare for å dekke egne kostnader. Senere har hun regnet ut at de måtte ha 234 kroner inkludert moms for å gå i balanse.

— Vi sa nei. Det går ikke. De tilbød seg å betale 145 kroner og på forskudd, slik at vi fikk bedre likviditet, men det gikk uansett ikke, sier hun. Etter hvert strakk Mirador seg opp til 150 kroner døgnet, men heller ikke det ga overskudd, ifølge eierne.

Bonjour ved jernbanestasjonen.

— Effektivisere

Mirador mente så at Bonjour kunne redusere sine kostnader både ved hjelp av billigere innkjøp og effektivisering av personalet.

Moustaide forteller at de som følge av matserveringen til asylsøkerne måtte utvide åpningstiden med to timer både morgen og kveld. De økte fra to til sju ansatte. Dette ga økte kostnader.

Mirador strakk seg lenger. De tilbød å være med på å betale for opprustning av kjøkkenet og å betale 2500 kroner ekstra til lønn for ansatte, uten at disse avtalene ble gjennomført.

Da sa eierne stopp. Moustaide hevder at de kan ha tapt mer enn 100.000 kroner på 28 dager, dersom de ikke får betalt mer fra Mirador. Mirador måtte finne ny matleverandør, og asylsøkerne spiser nå på et annet serveringssted i Kristiansand sentrum. De hevder på sin side at de har betalt for en uke mer enn det Bonjour har levert.

- Strakk oss langt

Morten Jørgensen i Mirador er lei seg for at ikke samarbeidet med Bonjour fungerte. Han mener de strakk seg langt for å få en avtale.

Ja, da lever de i en helt annen verden enn oss

— De er leverandøren og vi er kunden. Vi gikk til dem og spurte og fikk en pris på 125 kroner i døgnet. Siden økte de prisen, sier styreleder Morten Jørgensen i Mirador As, selskapet som driver akuttmottaket på Budget Hotel.

— De sier at de trodde det var 125 kroner per måltid.

— Ja, da lever de i en helt annen verden enn oss. Ingen i dette systemet er i nærheten av slike priser, sier Jørgensen. Han leder også Link AS, Norges nest største operatør av asylmottak.

Serverer flyktningene tre måltider om dagen

- Normal pris

Jørgensen sier han er lei seg for at det ikke fungerte. Han mener de strakk seg langt. De gikk med på å øke prisen til 150 kroner. Han ville personlig betale for en del ekstrautstyr til kjøkkenet og betale ekstra for å dekke noe lønn. Han ville også hjelpe dem med organiseringen.

— Det går ikke an å drive med fire personer til å servere 22 gjester i fire puljer, sier han.

— Kan det være at det var feil å gå til en restaurant, som jo i natur er dyrere enn cateringfirmaer?

— Nei. Det er helt vanlig å gjøre det sånn. Det står leverandører i kø, hevder Jørgensen.

Han opplyser at de normalt betaler rundt 100 kroner døgnet for mat til transittmottak mens det i akuttmottak normalt koster cirka 150 kroner. På ordinære asylmottak lager man maten selv.

Beboerne på Budget spiser nå på en annen restaurant i Kristiansand som er drevet av innvandrere.

Mange lokale gjester forsvant

Store forskjeller

Det er store forskjeller i hvordan akuttmottakene på Sørlandet organiserer mattilbudet, og hva de serverer beboerne.

— De får en enkel og næringsrik kost, sier Trond Bognø som leder akuttmottaket på Hove i Arendal. De kjøper maten av Arendal Catering, men vil ikke oppgi prisen på avtalen.

— Til frokost er det brødskiver med syltetøy, gulost og kokte egg. Lunsjen er som en varm middag, mens det er brødmat og av og til en enkel suppe på kvelden, sier Bognø.

Asylsøkerne på Åros får utlevert matvarer og lager maten selv i hyttene.

Slik er det ikke på Pan Garden i Åmli.

— Vi serverer buffet til frokost med brød, flere typer egg, som omeletter og så videre. Så får de varme pølser og godt pålegg. Det er som en hotellfrokost, sier daglig leder Kjell Søndenå. Videre får de varm lunsj/middag og kveldsmat, også det servert som buffet.

53 asylsøkere kom med taxier til asylmottak

— De er veldig opptatt av friske grønnsaker, frukt, urter og slikt. De spiser ikke så store mengder kjøtt som vi gjør, men fisk og kylling er populært. Så har vi noe storfe og lam, sier Søndenå. Han sier at de har en pris på hele overnattings- og spisetilbudet, og har ikke regnet eksakt på hva bare måltidene koster.