– Det er ikke kjent nok hvor sterke kompetansemiljøene på Sørlandet er i ferd med å bli

– Det er som om Messi skulle ha signert for IK Start! sier daglig leder Terje Klungland i Connect Sør. Gründerguru Trond Riiber Knudsen har meldt seg inn.

Publisert: Publisert:

Trond Riiber Knudsen er Norges antagelig mest kjente person i miljøet som ser etter investeringsmuligheter blant oppstartbedrifter. Nå har han meldt seg inn i Connect Sørlandet. «Det er som om Messi skulle ha signert for IK Start!» jubler daglig leder Terje Klungland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

  • Rune Øidne Reinertsen

KRISTIANSAND: – Jeg er opptatt av å være tett på de sterkeste kompetansemiljøene i Norge, gjerne hvor et universitet driver ledende forskning og det finnes sterke næringsklynger. På Sørlandet fremstår Grimstad som særlig interessant, sier Trond Riiber Knudsen (56) per telefon fra Oslo.

I det nasjonale miljøet av investorer som følger med på gründerforetak - «start ups» på bransjesjargong - er Knudsen en ledestjerne. Den som titter på hjemmesiden til hans eget selskap TRK Group AS, finner et lite utvalg av artikler om ham fra eksempelvis Kapital og Dagens Næringsliv.

Han har eierandeler i flere titalls «start ups».

Nå har Knudsen meldt seg inn i Connect Sør, som enkelt uttrykt kobler investorer og gründere.

– Det er som om Messi skulle ha signert for IK Start! jubler Terje Klungland, daglig leder for Connect Sør. Og også for gründerkollektivet CoWorx, for øvrig.

– Kunstig intelligens og maskinlæring

Trond Riiber Knudsen har nesten 28 år bak seg i det prestisjetunge konsulentselskapet McKinsey. Han sier til Fædrelandsvennen at han er opptatt av å bringe norske teknologiselskaper ut i verden.

– Og da har jeg merket meg det ledende kompetansemiljøet innen kunstig intelligens og maskinlæring i Grimstad. Det har også forbindelser til lingvistikk og språkforskning. I tillegg ser registrerer jeg en interessant helsesatsing i samarbeid mellom offentlig sektor, næringsliv og universitetet, forteller Knudsen.

– Hva med landsdelens paradegren mekatronikk?

– Også, men da særlig sett opp mot tingenes internett og industriell anvendelse. Generelt vil jeg si at det ikke er kjent nok hvor sterke kompetansemiljøene på Sørlandet er i ferd med å bli.

Vi

Trond Riiber Knudsen snakker helst i vi-form.

– Hvem er vi?

– Jeg investerer egne penger og har et selskap hvor it-sjefen og jeg selv utgjør hovedtyngden av bemanningen. Men ikke minst har jeg et nettverk av eksempelvis tidligere McKinsey-partnere og mennesker fra store bedrifter som kan stille opp som pilotkunder, og også investere. Typisk gjelder det for «start ups» innen helse, detaljhandel og industri, sier Knudsen.

Han legger til:

– Da jeg ble kjent med gründermiljøene, registrerte jeg at menneskene hjelper hverandre hele tiden. «Jøye meg!» tenkte jeg, for senere i utviklingsfasen blir det gjerne mer konkurranse. Men samarbeid er i Connects ånd, bemerker Trond Riiber Knudsen.

– Tenker du å komme ned til Agder av og til?

– Absolutt!

Terje Klungland er daglig leder for både Connect Sør og gründerkollektivet CoWorx. Foto: Kjartan Bjelland (arkiv)

Møttes hos Erna

– Vi kom i prat under møtet med Erna, og så sendte han meg en melding etterpå. Han har hytte i Blindleia og er interessert i Sørlandet, forteller Terje Klungland om hvordan forbindelsen oppstod.

Les også

– På Sørlandet går så mye kapital heller til eiendom enn til gründervirksomhet at det er direkte tragisk

Det med «møtet med Erna» dreier seg om et innspillmøte statsminister Erna Solberg hadde med ti næringslivsmennesker sent i april. Tema var «Norges vei ut av koronakrisen».

– Trond Riiber Knudsen driver aldri med vaseprat og er superkjent i investormiljøet. At han ser til Sørlandet, gjør forhåpentligvis at flere investorer kan få øynene opp for hva som finnes her, sier Klungland.

Les også:

Når gode råd er gratis

Prisbelønnet for båt-app

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Økonomi
  2. Næringsliv
  3. Gründere