— Dersom vi ikke får inn nye større kontrakter de neste 12 måneder, så blir det dessverre nødvendig med ytterligere nedbemanning. Vi vil nå bruke tiden frem mot midten av oktober til å gå gjennom bedriftens bemanningsbehov i tett samarbeid med de tillitsvalgte. Foreløpig tror vi at dette vil ramme mellom 500-800 fast ansatte og innleide i MHWirth globalt dersom markedet ikke bedrer seg i løpet av 2016. Fordelingen av kapasitetsjusteringen mellom land og lokasjoner er ikke klart på dette tidspunkt, skriver administrerende direktør Roy A. Dyrseth i en e-post til Fædrelandsvennen.

HR-direktør Bjørg Hansen opplyser at det jobber 3.300 mennesker i MHWirth globalt. Flere enn en tredjedel, 1200, er ansatt i Kristiansand. Om kuttene rammer likt over hele verden, kan det bety at 200-300 må gå her.

Mandag var det allmøte hos boreteknologileverandøren MHWirth på Dvergsnes i Kristiansand. Asbjørn Michailoff Pettersen, hovedtillitsvalgt for de Nito-organiserte i selskapet, sier dette:

— Vi frykter at noen må gå, og at det blir i Norge.

Fortsatt ordrereserve

Roy A. Dyrseth utdyper i den samme e-posten:

— Vi har fortsatt en stor ordrereserve som skal leveres og kapasiteten blir justert etter som prosjektene blir levert. Vi har cirka 20 større prosjekter som er under bygging samt utstyr til flere boreskip som skal leveres i 2017-18. Det gir oss en langsiktig ordrereserve. Markedet er krevende og vi må sørge for at vi til enhver tid har riktig kapasitet til å gjennomføre våre kontraktuelle forpliktelser samt nye potensielle oppdrag.

Det var NRK Sørlandet som først meldte om bemanningskuttene. Kilden var Aker-sjef Øyvind Eriksen, som nevnte tallene i en presentasjon under en industrikonferanse. Aker er stor eier i børsnoterte Akastor, som igjen eier MHWirth 100 prosent.

Ingen overraskelse

Jannicke Sommer-Eklund er Negotia-tillitsvalgt hos MHWirth. Hun sier at beskjeden om nye, sannsynlige nedbemanninger ikke var noen stor overraskelse.

— Du må ha vært veldig langt bortreist den siste tiden for ikke å ha fått med deg at hele bransjen sliter. Og det skal ikke bare bli å plukke nye jobber fremover; det blir kamp om de ledige stillingene som finnes, og de er ikke i oljerelatert virksomhet. Sørlandet er jo ekstra hardt rammet, men vi får fokusere på det positive, ikke bare grave oss ned, fremholder Jannicke Sommer-Eklund.

— Hva er det positive dere kan fokusere på?

— I oljebransjen er det ikke mye akkurat nå, sier Sommer-Eklund.

Fjerde runde

MHWirth har vært gjennom tre kuttrunder de siste månedene. Globalt er bemanningen redusert med 1000 personer. Nå kan det bli ytterligere en runde. Nylig opplyste hr-direktør Bjørg Hansen at det per 1. september var 1520 ansatte i Norge, hvorav 1130 i Kristiansand. I tillegg er det fremdeles noen få, innleide konsulenter.

Da Leif Borge, finansdirektør i eierselskapet Akastor, presenterte Akastor under Paretos olje- og offshorekonferanse nylig, sa han at "MHWirth har ikke solgt en komplett borepakke på 18 måneder, og det kan bli flere bemanningsreduksjoner. Med et lavere inntektsnivå de neste årene må selskapet tilpasse kostnadene slik at det allikevel klarer å tjene penger".