Protestene var mange da Kypros' parlament behandlet forslaget om redningspakke og innskuddsskatt tirsdag kveld. Protestene ble hørt, og forslaget ble avvist. Foto: AP Photo/Petros Karadjias/NTB scanpix

Samtidig gjør kypriotiske ledere forsøk på å få en bedre avtale om krisehjelp til sitt skakkjørte bankvesen fra EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og eventuelt Russland.

Selv den greskortodokse kirken på Kypros har nå gitt et tilbud om å åpne sin pengebinge og stille reservene til disposisjon for å forhindre at landets banker skal gå over ende og dra resten av økonomien med seg i fallet.

"Konstruktive"

Onsdag kveld ble det klart at sentralbanken i øystaten vil holde bankene stengt frem til neste uke.

Den kypriotiske finansministeren Michalis Sarris møtte onsdag sin russiske kollega Anton Siljanov i Moskva, men fikk ingen konkrete løfter om nødhjelp. Det fortalte han etter møtet til fremmøtte medier i Moskva.

— Samtalene var konstruktive, sa den kypriotiske finansministeren.

Den ferske presidenten på Kypros, Nicos Anastasiades, ringte til flere statsledere etter at nasjonalforsamlingen i øystaten tirsdag kveld med et knusende flertall sa nei til den foreslåtte bankavgiften for vanlige bankkunder på øya.

Vedtaket setter øystatens skjebne på spill. Greskkyprriotiske Kypros med sine 1,1 millioner innbyggere har ikke mulighet til å håndtere sine overdimensjonerte og konkurstruede banker uten massiv nødhjelp fra utlandet.

Putin

Anastasiades ringte til den russiske presidenten Vladimir Putin, som gikk til angrep på forslaget til redningspakke fra EU og IMF tidligere i uken.

Russland har en særstilling på Kypros fordi russiske investorer står for en vesentlig del av innskuddene i kypriotiske banker. Kypros forsøker å få russiske myndigheter med på å forlenge et lån på 2,5 milliarder euro (18,8 milliarder kroner) samt rentefritak. I tillegg vil kypriotene gjerne at russerne bidrar med en del av nødhjelpen som må til for å redde bankene.

Spekulasjonene fortsetter i greske og russiske medier om at energigiganten Gazprom vil sprøyte inn massive midler for å få tilgang til gassrettigheter på den kypriotiske sokkelen. Den kypriotiske energiministeren skal også være i Moskva for samtaler.

Møter i Frankfurt

Den europeiske sentralbanken behandler Kypros-krisen under møtet i sentralbankens ledende råd onsdag i Frankfurt.

Det er ventet at ESB går inn for å holde bankene på Kypros stengt også torsdag og fredag for å gi landet og de internasjonale kreditorene bedre tid til å komme frem til en avtale.

ESBs garanti er avgjørende for at de kypruiotiske bankene får likvvidteten som må til for at bankene kan fortsette sin virksomhet som vanlig inntil en krisepakke er i havn. Uten ESB ville bankkundene på øya møte stengte dører.

Intet bunnløst sluk

Den østerrikske finansministeren Maria Fekter sier at ESB ikke vil gi fortsatt likviditet til bankene på Kypros på ubestemt tid hvis man ikke kommer frem til en kriseavtale, melder Reuters. Hun spår at bankene ikke vil bli gjenåpnet denne uken.

— Vi vil uten tvil hjelpe Kypros, men bare på fornuftige betingelser. Hverken ESM (Den europeiske stabilitetsmekanismen, som er eurosonens faste krisefond, red. anm.) eller ESB kan bidra til et bunnløst sluk, sier Fekter.

Den østerrikske finansministeren hevder også at Tyskland, Østerrike og IMF helst ville ha en annen krisepakke for Kypros-hjelpen enn den som ble kjent sist helg, go som utløste et ramaskrik på Kypros og sterke reaksjoner i hele eurosonen. Eiere av kypriotiske obligasjoner - og ikke alminnelige bankkunder i landet - skulle være med på finansieringen av nødhjelpen på ialt 15,8 milliarder euro.

Fekter hevder at Frankrike og mange andre EU-ministre heller ville ha ordningen med en såkalt tvangsavgift på kypriotiske bankkunder.

Nytt EU-møte

Luxembourgs finansminister Luc Frieden har onsdag tatt til orde for et kjapt møte mellom eurosonens 17 finansministre for å drøfte en ny pakke etter at den kypriotiske nasjonalforsamlingen avviste forslaget om en tvangsavgift.

President Anastasiades har også kontakt med den innflytelsesrike erkebiskopen Chrysostomos II. Lederen for den greskkypriotiske kirken var tidligere i uken kritiske til den foreslåtte krisepakken fra eurosonen og IMF. han brukte uttrykket "nedverdigende" om betingelsene, ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nå har kirken kommet med et tilbud om å stille sin formue til disposisjon for å redde Kypros fra et totalt sammenbrudd.