I RETTEN: Carina og Johan Martin Ugland i samtale med styremedlem i JBU Holding Tom B. Knudsen etter rettsmøtet i Arendal. Knudsen møter på vegne av selskapet i lagmannsretten. Foto: Roald Ankersen

I går møtte Johan Martin Ugland i Agder Lagmannsrett med krav på 163 millioner kroner mot selskapene han leder. Olympia Holding krever 26,9 millioner dollar etter at JBU-selskapene solgte shippingdivisjonen sin for fire år siden med milliardgevinst.

Mange rettssaker

— Nå håper jeg snart vi er ferdig. Det har vært rettssaker helt siden jeg startet i jobben. Men når noen saksøker oss, så må vi forsvare oss. Det er snakk om veldig store summer, sier direktøren i JBU-selskapene.

Han er sønnen til Johan Benad Ugland, styreleder og hovedaksjonær i JBU Holding. Johan Martin Ugland overtok som sjef da Kjell Rune Staddeland ble sendt ut av de gode selskapene i 2008. Siden har de møtt Staddeland i to sivile rettssaker mens en høyestrettssak snart kommer opp. I tillegg har det vært to runder med straffesaker mot den tidligere direktøren, som ble dømt for økonomisk utroskap.

På toppen kommer to rettsrunder mellom Ugland og Haakon Korsgaards Olympia Holding.

Sikker på seier

I går kom Johan Martin Ugland (31) til rettssalen sammen med sin søster Carina Ugland (28). Hun er fersk leder JBU Fornybar Energi, et selskap som har måttet lide i oppstartsfasen på grunn av alle rettssakene.

— Enkelte ting er satt litt på vent. Men til våren setter vi spaden i jorda for å bygge vannkraftverk i Fyresdal, sier de to søsknene. Familien kjøpte storeiendommen i Vest Telemark for 18,5 millioner for to år siden, og skal i gang med å utvikle området. Familien driver fra før stort innen eiendom, industri og gårdsdrift.

Men først må søskenparet være vitne til at selskapets advokater kjemper for å beholde millionene etter denne Ugland-grenens siste rest av shippingvirksomhet.

— Vi taper ikke dette. Det er jeg helt sikker på, sa Johan Martin Ugland etter første dag i retten.

Voldsom avkastning

Olympia Holdning beskylder JBU Holding for å ha villedet Olympia Holding da de solgte shippingvirksomhetene til indiske Siva med en gevinst på 275 millioner kroner (1,3 milliarder kroner). Olympia hadde halvannet år tidligere investert 3,6 millioner dollar i JBUs shippingvirksomhet. Striden står blant annet om hvor mange av skipsavtalene Olympia hadde kjøpt seg rettigheter til.

Timingen for salget kunne ikke vært bedre. Begge partene fikk en eksepsjonell avkastning, mens selskapet som kjøpte shippingvirksomheten i ettertid har tapt flere hundre millioner kroner.

Likevel krangler vinnerne heftig om fordelingen. Ugland betalte Olympia 39,5 millioner dollar (240 millioner kroner), mens motparten mener de skulle hatt 62,5 millioner dollar. Aust-Agder Tingrett ga Ugland medhold i en dom fra mars i år, men Olympia Holding anket saken.

Hemmelighold?

— De forsøkte å selge i hemmelighet, og førte Olympia Holding bak lyset når det gjelder summen de fikk. Olympia ba mange ganger om å få riktig informasjon, men fikk det ikke. I stedet viste de en katalog av forledelsesprosjekter, sa Olympias prosessfullmektig Jan Benjamin Rødner i retten. De gikk til sak etter å ha blitt tipset av tidligere Ugland-direktør Kjell Rune Staddeland.

— De har hele tiden fått relevant informasjon. Det var mange skip som ikke var omfattet av avtalen. Dermed skal de heller ikke ha gevinst fra hele salget, repliserte Uglands advokat Egil Jarslett.