For å sikre kontrollen over oppdrettsselskapet har gründer Gustav Witzøe overført familiens aksjer i milliardkonsernet til sønnen Gustav Magnar. På papiret gjør det 19— åringen fra Frøya i Sør-Trøndelag til landets eneste tenåringsmilliardær, skriver adressa.no.

Nummer to og tre på lista over formuende tenåringer i Norge er Carl Einar Rasmussen (516 millioner) og Julie Varner (469 millioner kroner).

Witzøe junior har dermed inntatt førsteplassen på formuetoppen i Trøndelag i 2011, med nesten 2,5 milliarder kroner i formue. Den skattbare inntekten hans var 49,5 millioner kroner.

Arveavgiften avgjorde

— Vi hadde diskusjoner i familien om å være 19 år og få lagt dette i hendene. Det er plusser og minuser. Det vil påvirke deg på mange måter, på godt og på vondt. Det kan påvirke forholdet til kameratene, sa Witzøe senior til Adresseavisen tidligere høst.

Til slutt ble arveavgiften viktig for avgjørelsen om å overføre aksjene til Gustav Magnar.— Det ville trolig betydd mye mer i arveavgift, og særlig etter hvert som papirverdiene på børsen eventuelt hadde økt, sa Witzøe.

Markedsverdien til selskapet på Oslo Børs er vel tre milliarder kroner. Witzøe-familien kontrollerer 54,3 prosent av selskapet.

- Mer voksen

Gustav Magnar var russ ved Strinda videregående skole i Trondheim i vår. Nå jobber han i selskapet, som røkter på oppdrettslokaliteten Rataren på utsiden av Frøya. Junior har tatt et friår fra skolen.

— Jeg har nok blitt mer voksen. Det er betydelige verdier og jeg må respektere det. Samfunnet her ute er avhengig av dette, og mye kan falle sammen uten Salmar. Da må man vise ansvar, og derfor har det nok påvirket meg mer positivt enn negativt, fortalte Gustav Magnar da Adresseavisen møte ham tidligere i høst.

Men han føler ikke at fremtiden er lagt, selv om han eier over halvparten av Salmar.— Det er opp til meg. Jeg har aldri følt noe press om å gå inn i bedriften, selv om mange utenfor spør om det.

Nr. tre i verden

Det er 21 år siden Witzøe etablerte Salmar, som i dag er verdens tredje største lakseoppdrettskonsern. Witzøe har investert en halv milliard kroner i foredlingsfabrikken Innovamar. Fabrikken har skapt arbeidsplasser for 330 ansatte, halvparten av den totale arbeidsstokken i Salmar, skriver adressa.no.