Finansminister Siv Jensen la frem Regjeringens forslag til Statsbudsjett klokken 10 onsdag.

Men budsjettet blir ikke vedtatt før Stortingsflertallet er fornøyd. Da må Erna Solberg og Siv Jensen overbevise enten KrF eller Venstre, og helst begge to, om å støtte budsjettet. Den støtten vil ikke komme gratis.

Les også:

Krf ber om mer bistand, og Venstre gir beskjed om at den grønne profiilen i budsjettet må styrkes .

– Det blir vanskelige forhandlinger. Klimaprofilen i budsjettet må styrkes betydelig. Det betyr å rette opp kutt, samt å styrke klimaforliket og øke kollektivsatsingen, sier partiets nestleder Terje Breivik i en pressemelding.

— Ingen spor etter grønt skatteskifte

Et av Venstres store politiske satsinger er en omlegging til en grønnere skatt.

— Det er ingen spor etter et grønt skatteskifte i budsjettet. I stedet kutter de grønne avgifter med rundt en milliard kroner. Det er en ren provokasjon, når vi vet at høyere pris på forurensing kombinert med lavere skatt på bedrifter og arbeid er en del av løsningen på klimaproblemet. Det blir en hovedoppgave for Venstre å få inn i budsjettet, sier Breivik.

KrF er ikke like kritiske i sin første reaksjon, men også de varsler tøffe forhandlinger.

KrF: - Vi trenger en sterkere miljøprofil

— På bistandsbudsjettet følger regjeringen opp KrFs krav om økt satsing på utdanning og humanitær bistand. Det er bra, men bistandsrammen er for lav. Vi må fortsatt oppfylle 1 prosentmålet, sier finannspolitisk talsmann Hans Olav Syversen i en pressemelding.

Også KrF krever mer til miljø.

— Vi trenger en sterkere miljøprofil med blant annet et grønnere skatteregime som gjør det lønnsomt å gjøre klima- og miljøvennlige valg. Dessuten må budsjettet bedres når det gjelder distriktene, sier Syversen.