— Du har vært i Singapore denne uken. Hvordan vurderer de norsk økonomi sett fra Asia?

— Det er veldig stor interesse for hva som foregår i Norge og effekten av oljeprisfallet. Min jobb er å forklare. Ja, det er noen negative virkninger, blant annet svakere krone. Men vi er i en helt annen situasjon enn f.eks. Russland som har brukt opp sine oljepenger og har en helt annen og ensidig næringsstruktur.

- Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem nye prognoser mens du var på reise. Hvordan vurderer du deres nedjusteringer av de økonomiske utsiktene?

— De er blitt veldig pessimistiske. Jeg har nærmest en følelse av at det nå er blitt en konkurranse om hvem som kan presentere de mest dystre prognosene. SSB mener for eksempel at oljeprisfallet slår hardere ut i det private forbruket enn jeg mener det er grunnlag for. Så vidt jeg skjønner har de ikke lagt inn i sine nye prognoser de positive effektene i internasjonal økonomi når oljeprisen faller.

Det er ikke svarte natten. Vi kan få et par år med svakere krone og svakere vekst enn vi har vært vant til. Men vi har en økonomi som står på flere ben enn oljen. — Hvilke positive utviklingstrekk ser du internasjonalt?

— Det kommer fortsatt sterke vekstsignaler fra USA. De mer uformelle og anekdotiske rapportene som den amerikanske sentralbanken summerer opp og utgir i såkalte Beige Book, viser en bred og jevn oppgang i sysselsettingen. USA er i en helt annen situasjon enn eurosonen. Alt peker i retning av at det blir en renteoppgang i USA neste år.

- Men i eurosonen i EU er det stagnasjon. Hvor lenge kommer den til å vare?

— Det var en bekymret sjef i Den europeiske sentralbanken (ESB) som torsdag enda en gang måtte referere til nedjusterte vekstanslag for eurosonen.

Flere av landene i EU sliter med store strukturelle problemer som ikke kan løses av pengepolitikken, men krever politisk vedtak. Selv om det nå er noen tegn til større reformvilje i Frankrike og Italia, vil det ta tid å få reformer vedtatt og før vi ser effekter av dem. Oljeprisfallet vil hjelpe litt på veksten i eurosonen, men ESB-sjef Mario Draghi tror tydeligvis den effekten blir liten. Han er mer bekymret for at fallet i oljeprisen kan gi en forlenget periode med for lav inflasjon. Selv om det ikke kom noe konkret nytt fra ESB torsdag, var det klare signaler om at de planlegger ytterligere stimulanser, trolig i form av å kjøpe statsobligasjoner, tidlig i 2015.