– Det er stadig tilbakemeldinger fra leverandørene om at prisene skal opp, opp, og opp hele tiden på grunn av valutaen. Så alt blir bare mye dyre, sier han.

Brandsdal frykter ikke for sin egen butikkdrift, men sier at det blir dyrere for «hvermannsen».

– Det er ikke sånn at om du har dårlig økonomi så kutter du ut å bruke leppestift, deodorant, eller hårvasken. Du kjøper det allikevel. Du må nesten ha det, sier han.

Den norske kronen har svekket seg kraftig, og ligger på et historisk svakt nivå.

Nå må du ut med omtrent 11,6 norske kroner for én euro. Hittil i år er kronesvekkelsen på rundt 10 prosent.

For fem måneder siden kostet en euro 10,7 kroner, og for fem år siden kostet den 9,5 kroner.

Sammensatt årsak

Analytikere og økonomer har klødd seg i hodet, og forsøkt å finne svar på hva som skjer med den norske valutaen. Mange tror årsaken er sammensatt.

Det har også vært diskutert de siste ukene om hva man skal gjøre for å bremse kronefallet.

Her er noen av de viktigste årsakene til den svake kronen som har blitt nevnt den siste tiden:

  • Uro i verdens finansmarkeder. Kronen er en liten valuta, og i usikre tider trekker investorer mot trygge havner, som dollaren.

  • Forskjellen mellom rentene i Norge og andre land. Hever vi renten like mye som andre, så er rentedifferansen uendret.

  • Norges Banks kronesalg.

Konsekvensen av den svake kronekursen er både at det er blitt dyrt for nordmenn å dra på ferie, men også at renten – som allerede har steget kraftig det siste året – må heves enda mer for å beskytte kroneverdien, tror flere storbanker.

Dane Cekov, valutastrateg i Nordea, sa til E24 torsdag at han ikke tror kronen vil styrkes tidsnok til ferien.

– Det mest sannsynlige er at kronen blir mindre svak først mot slutten av året, men den forblir nok dessverre på et lavt nivå inn mot og over sommeren, sier han.

Svak krone i tiden fremover

Norges Bank har også hatt et høyt kronesalg som følge av de unormalt store gassinntektene i fjor. Det har bidratt til en svekkelse på kort sikt, tror flere analytikere.

Nordea Markets mener at kronesalget til Norges Bank vil øke i omfang og bidra til en svak krone også i tiden fremover, ifølge et notat.

Kursen ventes å holde seg svak frem til jul, og Nordea Markets spår at en euro vil koste 11 kroner ved årsskiftet.

Kronesalg må ikke forveksles med valutaintervensjon, som betyr at sentralbanken selger kroner for å påvirke kronekursen.

Kronesalget oppveies over tid i stor grad av oljeselskapenes kronekjøp for å betale skatt, men på grunn av størrelsen kan de likevel påvirke kronekursen, særlig fordi vekslingene ikke nødvendigvis er sammenfallende i tid.

Sjeføkonom mener systemet ikke fungerer

Den siste tiden har det vært diskusjoner om kronesalget til sentralbanken fungerer som det skal.

Det daglige kronesalget (vekslingen) ble kuttet med 100 til 1,4 milliarder kroner per dag i mai.

– Krona styrker seg ikke på dette. Den vil svekkes videre, sa Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24 tidligere denne uken.

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets, mener at tredoblingen av den norske gasseksporten fra 2021 er en viktig årsak til svingningene som vi nå ser.

– Det har med timing å gjøre. Oljeselskapene kjøpte mye kroner i fjor høst da gassprisen var høy. De betaler ikke skatt før noen måneder senere. Dermed har nettostrømmene gått fra kronepositiv til mer eller mindre nøytralt eller negativt. Det er en stor endring, og det bidrar til å forsterke svekkelsen i kroneverdien, sier han.

Olsen trekker også frem at euroen har styrket seg kraftig de siste månedene. Valutaen satt fart da Den europeiske sentralbanken (ESB) begynte med sine aggressive rentehevinger i fjor sommer.

Wilhelmsen mener derimot at vekslingsrutinen trenger en oppfriskning om man skal kunne ha forutsigbarhet for kronen.

Han mener at systemet ikke fungerer slik det er tenkt, i og med at det er store problemer med timing.

– Krona har et lite marked. Likviditet kan være utfordrende til tider. En så stor mismatch, bidrar til, og kan forsterke svingningene i kursen. Det er uheldig, sier han.