På torsdag tror økonomene det blir rentepause for første gang siden januar.

– De hever ikke, det er helt sikkert. Det spennende er om kommunikasjon fra møtet i september opprettholdes. Det er det store spørsmålet, sier Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets.

Da sentralbanksjef Ida Wolden Bache satt opp renten til 4,25 i september sa hun at den trolig blir hevet en gang til, sannsynligvis i desember. Dette vil samtidig avhenge av den økonomiske utviklingen, påpekte sentralbanksjefen.

Både Olsen og sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er klare på at to ting, som trekker i hver sin retning, står helt sentralt når Norges Bank skal vurdere hva de sier på denne ukens rentemøte.

Prisveksten og kronekursen.

Prisveksten kraftig ned

Haugland sier det har «oppstått stor usikkerhet» rundt hva Norges Bank vil gjøre i desember, særlig etter at inflasjonstallene for september kom.

– Nå har markedet priset inn en sannsynlighet for renteheving i desember på litt over 50 prosent. Det reflekterer usikkerheten, sier DNB-økonomen.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

Å få ned prisveksten har vært Norges Banks hovedmål med rentehevingene. I september falt inflasjon i Norge kraftig til 3,3 prosent. Kjerneinflasjonen, som Norges Bank ser mest på når renten settes, falt samtidig til 5,7 prosent.

– Det tok bort litt av grunnlaget for oppjusteringen Norges Bank signaliserte, sier Kjetil Olsen i Nordea.

Han påpeker at andre faktorer enn prisveksten og kronen, som arbeidsledigheten, har vært mer på linje med prognosene til sentralbanken.

– Inflasjonen i september talte i disfavør av renteheving, men samtidig har vi en mye svakere krone enn Norges Banks anslag, påpeker Haugland i DNB.

– Ugagn på kronekursen

Den norske kronen har vært svak over lengre tid, og svekket seg kraftig gjennom første del av 2023. Mot slutten av våren var kronen nær historisk svake nivåer mot viktige valutaer som dollaren og euro, før den hentet seg noe inn igjen i sommer.

I høst har derimot kronen svekket seg igjen. Særlig dollaren har de siste ukene vært nære å tangere toppnoteringene mot kronen som man så på vårparten.

Olsen i Nordea påpeker at kronekursen sannsynligvis vil svekke seg dersom Norges Bank nå skulle gå langt i å avlyse rentehevingen de varslet sist.

– Du kan gjøre mye ugagn på kronekursen ved å avlyse desember-hevingen nå. Du gjør mindre skade ved å opprettholde signalet om at det trolig kommer en heving til, sier han.

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets, omtaler Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / E24

Kronekursen og rentesettingen henger sammen på flere måter. Norges Bank har ved flere rentehevinger i år understreket at svakere krone enn anslått kan bidra til høyere rente.

Rentenivået i et land og forventningene til renten fremover spiller inn på valutakursene. I utgangspunktet er det mer gunstig å ha penger plassert et sted der man får mer igjen på grunn av høyere renter.

Kronekursen kan også påvirke prisveksten her hjemme, da svakere krone isolert sett gjør at importerte varer blir dyrere.

– Antagelig samme linjen

Når Norges Bank skal vurdere de motstridende signalene prisveksten og kronekursen gir, tror Nordea-økonom Olsen at de lander på at de omtrent utligner hverandre.

Da handler det om hva det lønner seg for sentralbanken å signalisere.

– Antagelig kommer de til å ligge på den samme linjen fortsatt, og understreke at datafangsten vil være avgjørende, sier sjeføkonomen.

Haugland i DNB tror også at Norges Bank holder på det viktigste signalet fra sist gang.

– Usikkerheten dette møte er i hvor stor grad Norges Bank vil bekrefte budskapet fra september. Vi tror de vil beholde den nøkkelsetningen fra september om at det trolig blir en heving til.

Kyrre Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, tror på sin side sentralbanken vil skru litt om på budskapet, selv om også han påpeker at kronen er en faktor som taler for renteheving.

– Jeg tror Norges Bank vil tone det litt ned, justere ordbruken og redusere sannsynligheten for renteheving fordi inflasjonen har vært lavere enn forventet, sa Knudsen til E24 i helgen.

Få dagens viktigste økonominyheter her!