— Vi må strekke oss langt for å sikre sårt trengte arbeidsplasser på Sørlandet. Søknaden innebærer å bygge 40- 50 utsalgssteder i et outlet-konsept vi kjenner bedre til fra USA. Vi tror at dette konseptet kan konkurrere med netthandel og dermed styrke handelsmarkedet i regionen, skriver Åshild Bruun-Gundersen, gruppeleder for Frp i Aust-Agder, i en pressemelding.

10. mai drar Bruun-Gundersen og opposisjonsleder for Høyre, Torunn Ostad, til Oslo for å møte statssekretær Per Willi Amundsen i Kommunal- og

Det nye senteret vil ligge like ved Ikea. Det skal tiltrekke seg kunder fra både Ikea og Dyreparken. Foto: RAMBØLL

moderniseringsdepartementet for å fremlegge fylkesutvalgets holdning til søknaden og ber om at søknaden innvilges.

Avgjøres av departementet

Fylkesutvalget i Aust-Agder sa i fjor høst ja til at Ikea får bygge et såkalt outletsenter (kjøpesenter) på 10.000 kvadratmeter på nabotomten.

Fylkesrådmannen og flere høringsinstanser har tidligere pekt på at Ikeas planer er i strid med regionale planer om at området bare skal brukes til storhandel, og med fylkesmannens innsigelse, blir det til slutt kommunal— og moderniseringsdepartementet som avgjør saken.

Har du lest våre tidligere saker om outletsenteret?

— Forskjellsbehandling

Åshild Bruun-Gundersen (Frp) Foto: Ukjent

Høyre og Frp reagerer på at representantene fra Grimstad og Arendal forsøker å undergrave et enstemmig politisk ønske fra Lillesand og et flertall i fylkesutvalget.Nå frykter partiene at dette kan virke negativt inn på næringsutviklingen i Lillesand kommune.

— Søknaden om å bygge outletsenter i Lillesand kommune er vanskelig, fordi Fylkesmannen i Aust-Agder har satt krav til minste tillatte enhetsstørrelse på 3000 kvadratmeter. Hvis outlet'en hadde blitt bygd under ett tak, ville det enkelt gått gjennom søknadsprosessen. Hadde prosjektet vært noen meter lengre vest, inn i Kristiansand kommune og Vest-Agder fylke, ville trolig søknaden også gått gjennom. Dette er en forskjellsbehandling vi ønsker å påpeke overfor departementet, skriver Bruun-Gundersen.

- Vil styrke Sørlandsparken

Torunn Ostad (H) Foto: Ukjent

Torunn Ostad fra Høyre viser til at intensjonen i 'regional plan for senterstruktur og handel' er å sikre at handelsvirksomheter som naturlig hører hjemme i sentrum, etableres der.— Et outletsenter er ikke en slik virksomhet. Da er det en god løsning å styrke et allerede etablert handelsområde hvor vi har et kollektivtilbud. Da Ikea ble etablert, fryktet man for de mindre møbelbutikkene i området, uten at det ble noe problem. Mange av dem har tvert i mot meldt om økt omsetning etter at Ikea kom til regionen, skriver Ostad og fortsetter:

— Vi tror dette blir tilfellet med et nytt outletsenter også. Det vil styrke de eksisterende virksomhetene i Sørlandsparken og minske handelslekkasjen fra Sørlandet til andre regioner.