— Veksttakten her i landet når bunnen i år, inflasjonen kulminerer og ledigheten flater ut. Styringsrenten skal neppe lengre ned, men vil bli holdt lav lenge og boligprisene kommer til å stige videre. Riktignok er det regionale variasjoner, men i Oslo trengs 7000 nye boliger per år, mens det bare bygges 4000. Slik lød litt av oppsummeringen til Eirik Larsen på tampen av et én times foredrag i Postgården i Kristiansand onsdag morgen. Larsen er senioranalytiker hos DNB Markets og nok en gang sendt på makroøkonomi-turné til blant annet DNB-kontoret i Markens. Der hadde han kanskje et femtitalls tilhørere.

Bekymret analytiker

Moderat optimisme på Norges vegne til tross: Eirik Larsen bekymrer seg for atskillig utenfor landets grenser.

— Svak, global vekstevne etter finanskrisen og en eurosone som snubler videre. Fallende produktivitet. Voksende gjeldsberg. Industrilandenes andel av verdens verdiskaping synker. Vi kan lett havne i en ond sirkel med deflasjon, manglende nyinvesteringer og ditto evne til å opprettholde velferdstjenester. Gjeldsveksten i Kina er ikke bærekraftig. Får vi en bankkrise der, vil et utslag bli redusert etterspørsel etter olje og andre råvarer. Det rammer i så fall både Norge og mange andre land hardt, predikerte senioranalytikeren.

Oljeprisen

Han svingte innom det meste på sin tur gjennom den globale økonomien, oljeprisen inkludert.

— I juli 2014 kostet et fat olje 115 dollar. I dag ligger prisen 56 prosent lavere. Uten fallet hadde ikke Norge hatt så lav styringsrente som i dag; den har vært en god støtdemper. Fremover mener vi at oljeprisen skal oppover igjen og anslår 60 dollar i første kvartal 2017. Kanskje kommer midlertidige tilbakefall underveis, men tilbudssiden i markedet har justert seg slik at trenden er opp. Investeringene i norsk oljevirksomhet vil også øke igjen fra 2018/19, varslet Larsen.

Ikke uventet har energiindeksen falt kraftig på Oslo Børs, mens sjømataksjene har steget med 70-80 prosent. «Jubel i innenlandske næringer, gråt i olje-Norge», lød kommentaren.

Rente-nachspiel

Eirik Larsen konstaterte at rentefesten er over, men at nachspielet kommer til å vare lenge. Altså: Rentenivået skal ikke lengre ned, men kommer til å forbli lavt i mange år.

— Selvsagt er det fristende å låne penger når det koster så lite. Den globale statsgjelden utgjør nå 59 billioner dollar. Det er 59 med 12 nuller etter og tilsvarer 240 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt. Til sammenligning: Maastrichttraktaten tilsa i sin tid maks 60 prosent. Problemet med slike lavrente-gjeldsberg er at ulønnsomme virksomheter får lov til å leve videre, mens produktivitet og lønnsutvikling dempes, investeringsevnen likeså. Når banksparing ikke lønner seg lenger, blir bolig raskt et investeringsobjekt - jevnfør markedet i Oslo. Det, og en høyere inflasjon, skremmer Norges Bank fra å senke styringsrenten enda mer.