Klikk deg inn på kartet over, og se de 20 dyreste hyttesalgene på Hovden i 2014. Sørlendingene flokker seg til fjellet, og det har vært en kraftig økning i hyttesalget på de mest populære vinterdestinasjonene i Agder. Bykle klatret i fjor opp til andreplass over kommunene med de dyreste fjellhyttene, ifølge statistikk fra Eiendom Norge. Bransjeforeningen opererer med et år som går fra februar 2014 til og med januar 2015. LES OGSÅ:

Statistikken viser at medianhytta i Bykle, der Hovden er det store trekkplasteret, kostet 2,476 millioner kroner. Det er 476.000 opp fra året før, en økning på 23 prosent. Økningen er på medianpris, altså den typiske hytta, og ikke på kvadratmeterpris.

Dyrere enn før

— Vi har merket kraftig oppsving. Tendensen begynte en stund før jul; folk kjøper dyrere hytter en før. Vi har akkurat solgt tre hytter til rundt 4 millioner kroner. Alle gikk over prisantydning, og det var budrunder. Jeg kan ikke huske sist vi hadde tre budrunder på så kort tid, sier Eivind Bjorå i DNB Eiendom. Han er den mest erfarne megleren på Hovden, og sier det har vært motvind i to år frem til nå.

— Nå er det veldig gøy å holde på, sier Bjorå. Han opplyser at de i DNB så langt i år har solgt 11 fritidsboliger i Bykle.

LES OGSÅ:

Hol kommune med Geilo er dyrest i landet. Der koster en en median fritidsbolig 2,580 millioner kroner. I løpet av året passerte Hovden populære hyttesteder som Sirdal, Hafjell, Gaustadblikk, Rauland, Voss, Beitostølen og Hemsedal. Setesdals hytteflaggskip gikk fra tiende til andreplass på 12 måneder. Sirdal har falt fra første til tredjeplass.

Høyere standard

Eivind Bjorå mener Bykle lå lenger nede på prislisten året før fordi det i en periode ble solgt flere rimeligere hytter andre steder i kommunen.

— Det ble solgt en del sør for Hovden. Der har det vært lavere standard og rimeligere hytter på grunn av avstand til Hovden. Nå merker vi at det selges mer oppe på Hovden, samtidig som mange sør for Hovden har fått vann og kloakk lagt inn. Dermed går de automatisk opp et par hundre tusen i pris, sier Bjorå.

Oversikt over eiendomsoverdragelser viser at det i 2014 ble solgt seks fritidsboliger til over fem millioner kroner i Bykle. Året før ble det solgt halvparten så mange i prisklassen over fem millioner kroner. Den dyreste som ble solgt på Hovden i fjor gikk for 7,175 millioner kroner fra Asbjørn Hansen til Sigrun Vaksvik og Steinar Skaare.Nest dyrest var syklist Thor Hushovds leilighet, som ble solgt til Trust Buddy-sjef Jens Bjarne Glasø for 6,2 millioner kroner.

Økt interesse

Prisene for fritidsboliger på fjellet i Norge steg med 0,3 prosent det siste året. Den typiske fritidsboligen på fjellet i Norge koster 1,5 millioner kroner.

— Interessen for fritidsboliger på fjellet er sterkt stigende og det ble fra februar 2014 til februar 2015 solgt 3188 fjellhytter i Norge. Det er en økning på 26 prosent fra året før, skriver Eiendom Norge i rapporten.