— Jeg vet det har vært brukt vanvittig mye penger på meg. I 12 år har jeg mottatt en eller annen form for støtte. Men det har ikke fungert. Det har ikke fått meg ut i noe arbeid. Jeg er dessverre dårligere stilt enn jeg har vært på lenge, sier hun.

Mindre enn halvparten av de syke som gikk til Nav fordi de hadde helseproblemer eller gikk på sosialhjelp, kom ut i full jobb igjen etter flere år på NAV-tiltak.

Monika Landsverk var hjelpepleier, i fast jobb, da fortiden innhentet henne. En barndom med traumer og omsorgssvikt kom tilbake, og hun fikk en psykisk diagnose. Posttraumatisk stresslidelse. Hun hadde mer enn nok med å overleve som aleneforsørger med fire barn.

Les også:

På vei inn i uførepensjon

I 2008 ble Monika intervjuet på NRK Puls. Hun var et eksempel på en svært vellykket traumebehandling av psykiske lidelser. Hun fullførte vidergående og begynte hun på høyskole for å omskolere seg, i håp om å få en jobb innen barnevern eller psykiatri.

Men utdanningen fikk en brå slutt i fjor. Nav oppdaget at tiltaket hun gikk på var i strid med reglene. Nav kan bare støtte utdanning i tre år, mens Monika var i ferd med å fullføre fire års utdannelse.

— Hvis jeg fullførte studiene, ville jeg miste supplerende sosialhjelp. Da kunne jeg heller ikke betale husleie. De burde aldri ha satt meg i gang. Nå er jeg ti måneder fra å få en bachelorutdannelse, og tilbake på sosialhjelp. Dermed er pengene Nav har brukt på meg, bortkastet. Jeg er dårligere stilt enn noen gang, sier Landsverk.

Nav-reform uten effekt

Forskere ved Frischsenteret har undersøkt data for 1,7 millioner mennesker fra 1993 til 2010, som viser den lange vandringen til mennesker som Monika mellom ulike tiltak og ytelser.

  • Så langt er det ikke mulig å se noen som helst effekt av en av de største reformene i det offentlige.

  • Bare 49,4 prosent av de 24 800 menneskene som havnet i Nav på grunn av helseproblemer, kom i full jobb etter årevis på ulike tiltak. Andelen som kommer ut av Nav-systemet i løpet av 12 måneder, har sunket.

  • I 2006 kom ca. 58 prosent ut av Nav i løpet av et år. For 2009-kullet var andelen sunket til 48 prosent.

— Foreløpige resultater fra effektevalueringen viser ingen tegn til at målsetningen om å få flere i arbeid og færre på stønad er nådd, skriver forskerne Elisabeth Fevang, Simen Markussen og Knut Røed i rapporten Til, fra og mellom inntektssikringsordninger - før og etter Nav .

Mange ytelser, få resultater

I løpet av 12 år har Monika Landsverk vært innom de fleste tiltaks— og velferdsordninger som finnes. Som alenemor lever hun i dag av supplerende sosialhjelp.

— Jeg vil sette søkelyset på hvordan Nav fungerer. Regelverket er firkantet og komplisert. Nav klarer knapt å tolke sine egne lover. De siste årene mine ble bortkastet da jeg ble satt på et tiltak som ikke kunne gjennomføres fordi utdanningen var ett år for lang.

— Men har du prøvd andre jobber?

— Jeg ble satt til å jobbe i butikk hos Nille. Alt var godt tilrettelagt, arbeidsplassen var fantastisk, men det gikk dårlig etter noen måneder. Angsten kom tilbake, og jeg klarte ikke å gjennomføre. Da gikk jeg over på sosialstønad.

Drømmen om en jobb

Drømmejobben til Monika er å få arbeide med forskning og utvikling innen barnevern og psykiatri. J

— Jeg har søkt på fire-fem stillinger. Jeg har hatt kortere engasjementer og prosjektarbeid. Men disse er kun over kort tid, da mer faste stillinger over lengre tid krever høyere utdanning.

-Nav ga deg også støtte til en utdannelse som hjelpepleier. Hvorfor kan du ikke jobbe med det?

— Da jeg fikk hjelpepleierutdannelsen, gikk det litt fort i svingene. Med min traumehistorie gikk det veldig dårlig da jeg skulle ha tett fysisk kontakt med mennesker. Mine leger sier jeg blir syk av en slik jobb.

— Hvilket ansvar har du selv for å komme i jobb?

— Jeg har hele tiden ønsket meg ut i ordinært arbeid. På eget initiativ har jeg skaffet flere engasjementer. Nå er jeg såpass sliten av hele prosessen at jeg ikke lengre ser annen mulighet enn å søke uføretrygd, både for å få en stabil inntekt og ikke minst fordi min psykiske helse ikke tåler mer uforutsigbarhet nå.

Nav om Frischrapporten

Nav kommenterer selve rapporten fra Frischsenteret slik:

— Det er mange års forsømmelser og gammelt regelverk som vi jobber oss gjennom med, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav.

— Det påvirker også hvor mange som kommer ut i arbeid. Mange av de som nå kommer på uførepensjon, har gått på sosialhjelp i mange år. Det blir enklere å se om vi lykkes, når vi får ryddet opp i de sakene med folk som har gått i systemene i svært mange år, sier Åsholt.

-Vi snakker om mange mennesker. Vi har kanskje over 150000 personer med svært lange historier. De påvirker disse tallene mye. Flere av disse tilfredsstiller trolig også kravet til uførepensjon.

Aftenposten presiserer at Nav ikke kommenterer selve saken til Monika Landsverk.

-En turbulent tid

— 2009 var en vanskelig og turbulent tid. Etableringen av Nav-kontorene og tjenestene de leverer har pågått over lang tid, og pågår for så vidt fremdeles. Det var en unntakstilstand i begynnelsen, folk kom ikke frem på telefon, og det påvirket situasjonen, sier Åsholt.

NAV viser til dataene stammer tilbake fra 2009, men har ikke selv andre data tilgjengelig.

-Ved etableringen av Nav-reformen hadde vi mange som hadde gått lenge i systemene på ulike ordninger, for eksempel på tidsbegrenset uførestønad og sosialhjelp. Vi går nå gjennom sakene til mange av disse personene som har stått lenge i systemene. Spørsmålet er om det er mulig å få dem ut i arbeid eller andre kvalifiserende tiltak, eller om de har krav på uførepensjon, sier Åsholt.