AGDER: Mens boligprisene i Trøndelag, Oslo, Rogaland og Buskerud er forventet å stige med mellom 22 og 26 prosent de neste fire årene, er situasjonen en helt annen i Agder-fylkene. Ingen andre steder kan vise til like lav boligprisvekst som Agder, som får den desidert laveste prisveksten i landet de neste årene. Det viser ferskt statistikk fra analyseselskapet Pöyry.

— Det vi nå ser er en utflating. Vi vet at boligprisene steg mer i Agder enn i landet for øvrig fram til 2011, men i løpet av de to siste årene har vi hatt en utflating av prisene fordi det bygges mer her enn i resten av Norge. Jeg tror imidlertid ikke at prisveksten blir like lav som dette analyseselskapet spår, sier Dag Thomassen, markedssjef i Plussmegleren i Kristiansand.

Sunt marked

Han mener boligprisveksten i Agder trolig vil nærme seg utviklingen i resten landet i løpet av de neste årene.

— Jeg tror nok de som lager statistikken er litt preget av det som har skjedd her det siste året, og da har prisutviklingen vært langt lavere enn i landet for øvrig. Men jeg blir ikke forundret om det jevner seg ut. Utbudet i Kristiansand er bra nå, men det er ikke sikkert det er like bra om to år, påpeker Thomassen.

Som kjøper ville jeg slått til nå. Prisene har ikke steget nevneverdig de siste årene, man kan ta seg god tid, og utvalget er bra.

Megleren mener samtidig man skal være glad for at prisutviklingen her er mer stabil, enn for eksempel i Trøndelag, Rogaland eller Oslo.

— Som kjøper ville jeg slått til nå. Prisene har ikke steget nevneverdig de siste årene, man kan ta seg god tid, og utvalget er bra.

— Så det er bare bra at vi har lavest prisvekst i landet?

— Vel, for oss meglerne innebærer det mer jobb, fordi vi må pleie selgerne over lengre tid. Agder-fylkene er dårligst i landet på formidlingstid, vi har 63 dager, mens landsgjennomsnittet ligger på 29 dager. Men for folk flest er det bare flott at markedet ikke stiger til værs, som det gjør i for eksempel Bergen og Oslo. Vi har mer kontroll på markedet her, påpeker Thomassen.

Overrasket over forskjellene

Gustav Sædberg, eiendomsmegler i meglerhuset Sædberg, mener spådommene for boligprisutviklingen viser at man har ført en god, kommunal boligpolitikk i Kristiansand.

— Rent sosialdemokratisk er denne utviklingen et godt tegn, det viser at Kristiansand kommune har gjort noe riktig. Det bygges mye nytt her, kjøperne i Kristiansand har det største utbudet i Norge på antall annonser på finn.no ut fra innbyggertall. Her kan man velge både brukt og nytt i alle prisskalaer, sier Sædberg.

— En kraftig prisvekst er ikke bra for folk flest. Dessuten er det noen tegn i tiden man skal være obs på. Alt kan ikke stige til himmels, en gang vil det snu, legger han til.

Han synes imidlertid analyseselskapets beregninger for veksten i Trondheim, Tromsø og Stavanger hørtes vel høye ut.

— Det overrasker meg at de tror det blir så store, regionale forskjeller. Ellers er det et godt signal at de tror det blir vekst i alle de store byene. Det henger sammen med at rentesignalene er gode.