— På grunn av årstiden trodde vi at turen vår skulle gå sørover, men nå står vi i Oslo, sier Johan og Anne Allan.

Det britiske paret var to av 700 passasjerer på cruiseskipet som ankom Oslo onsdag morgen, nesten ingen av dem ante hvor de var før skipet hadde klappet til kai på Vippetangen.

Mysterium

Da passasjerene sjekket inn i Southampton i England 1. desember, var de imidlertid klar over at de skulle bli med på «mystery cruise», som rederiet arrangerer en gang i året.

Dermed bar det til sjøs uten at de visste noen ting om destinasjonen. Selv skipets mannskap var uvitende om skipets rute, med unntak av kapteinen, styrmannen og andre fremtredende offiserer.

Skipet kom til Oslo fra Göteborg, og har før det anløpt København og en tysk havn— Vi ser ikke bort ifra at noen av passasjerene ble skuffet over at vi kom hit, men det gjelder ikke oss. Vi har vært i Oslo før, og kjente igjen byen da vi så Akershus festning. Nå skal vi til Munch-museet, sier ekteparet som stolt forteller at de også har vært på Svalbard.

Skipet forlot Oslo igjen onsdag kveld. Hva som er neste stopp og hvor passasjerne våkner i morgen, var det da ingen som visste. Men det er neppe shorts-føre der heller.

Litt kjipt

Med unntak av noen få nøkkelpersoner, er er også besetningsmedlemmene uvitende om ruten. — Jeg har vært i Oslo før, og kjente igjen byen da jeg så den gamle bygningen, sier Robert Manangan som jobber på en butikk om bord.

— Jeg kjente igjen Oslo på grunn av fjorden og øyene, men så tenkte jeg at det er litt kjipt å komme hit når det er så kaldt, sier Odessa Almoro.

Passasjerene har fremdeles noen overraskelser i vente før de er tilbake i Southampton 17. desember.