Implenia Norge signerer sin hittil største kontrakt fredag. Otra Kraft DA har valgt Implenia som hovedentreprenør for utbyggingen av kraftverket Brokke Nord i Bykle kommune i Setesdal. Kontrakten er verdt 472 millioner kroner, og er det største damprosjektet i Norge på 30 år.

Krevende

– Dette er et krevende prosjekt, både teknisk og fremdriftsmessig. Det passer perfekt i forhold til vår ambisjon om å bli ledende i Skandinavia innenfor bygging av infrastruktur, sier Petter Vistnes, administrerende direktør i Implenia Norge.

De skal selv ansette rundt 120 mennesker, de fleste av dem tunnelarbeidere. Når man legger til resten av prosjekt nærmer man seg ifølge Artell Kommunikasjon 150 arbeidere.

— Vi starter med å søke etter folk denne helgen. Vi er først og fremst på jakt etter lokale arbeidere. Sørlandske anleggsarbeidere har godt rykte på seg, sier Vistnes. Han legger til at de også trenger en del til å jobbe i prosjektadministrasjonen.

Hjelp av Eco Bygg

Prosjektet inneholder overføringstunneler med en lengde på over 11 km inklusive inntakssjakter, en stor dam og kraftstasjon i dagen. Den planlagte 50 meter høye Dam Sarvsfoss vil demme opp for inntaksmagasinet til Skarg kraftverk. Dam Sarvsfoss vil bli bygget i betong med et volum på 15.500 kubikkmeter og en lengde på 140 meter. Prosjektet er i oppstartsfasen i disse dager og har en planlagt ferdigstillelse i april 2014. Betongarbeidene, både ved dammen og i kraftstasjonen, utføres i samarbeid med Eco Bygg, et selskap som er del av Kruse-Smith-konsernet. Hovden Hytteservice blir også en av flere lokale samarbeidspartnere.

Brokke Nord er et av flere større infrastrukturprosjekter som Implenia har vunnet i Norge i det siste.

— Sammen med flere nye veiprosjekter, gir Brokke Nord et økt aktivitetsnivå som lar oss skape flere jobber for kompetente og erfarne medarbeidere, sier Tormod Stigen, prosjektdirektør for tunnel i Implenia Norge.

Agder Energi

Som Fædrelandsvennen har meldt før, er Otra Kraft DA byggherre for prosjektet. Selskapet eies med 68,6 prosent av Agder Energi og med 31,4 prosent av Skagerak Energi. Agder Energi vil selv stå for bygge- og prosjektledelsen. Ferdig utbygd skal anlegget øke kraftproduksjonen i Otravassdraget med 175 gigawattimer, tilsvarende strømforbruket til rundt 9.000 eneboliger. Prosjektet er stort i norsk målestokk og omfatter rundt 11 kilometer vanntunneler og ni bekkeinntak. Alt skal sørge for at mer vann finner veien til turbinene i de eksisterende kraftverkene Brokke og Hekni.

I tillegg skal det bygges et nytt kraftverk på Skarg i østenden av Botsvatn. Hensikten med den store dammen i Sarsjuvet, som altså Eco Bygg/Kruse Smith skal bygge, er å heve vannstanden med inntil 40 meter. Derigjennom økes trykket og produksjonen i Skarg kraftverk.