Fredag formiddag hadde Statoil kalt inn til en pressekonferanse for å informere om de foreløpige resultatene av sin granskning av terrorangrepet omt gassanlegget i In Aménas.

Det skriver Bergens Tidende.

Lederen av Statoils granskningsgruppe, pensjonert generalløytnant og leder av E-tjenesten, Torgeir Hagen, sier det dreier seg om spørsmål om kapasiteter og strategi fra Algeries side.

— Noen spørsmål vil vi aldri få svar på, som det som angår nasjonale sikkerhetsforhold, sier Hagen.

Han sier han har forståelse for det.

— Norske myndigheter ville gjort det samme, sier han.

«Godt planlagt»

Terrorangrepet ved In Aménas skjedde 16. januar i år. Fem nordmenn ble drept i angrepet, flere av dem fra Vestlandet. I dag holdt Statoil og granskningsgruppens leder en kort pressekonferanse for å fortelle om arbeidet.

26. februar startet granskningen. Mandatet til gruppen er å finne ut hva som skjedde før, under og etter angrepet.

— Mye gjenstår før rapporten skal være ferdig 15. september. Det er for tidlig med vurderinger og konklusjoner, sier Hagen.

Han mener angrepet fremstår som godt planlagt, med godt utstyrte terrorister.— Beskyttelse mot terrorisme må være et myndighetsanliggende, det kan ikke være et ansvar for et selskap. Angrepet representerer et trusselbilde alle må forholde seg til. Det innebærer å kartlegge og vurdere risiko, etablere rutiner, beredskapsplaner, og gjennomføre trening og øvelser. Dette skal vi også se på. Vi skal gi anbefalinger om hvordan Statoil kan lære, sier Hagen.

Ti år gamle papirer

Gruppen skal intervjue 120 mennesker, de fleste innen begynnelsen av juni. Så langt har de samlet en del fakta, blant annet skriftlig materiale fra da Statoil gikk inn i Algerie, for rundt 10 år siden.

— Vi har fått innblikk i hvordan mange har gjort en stor innsats for å bistå kolleger i en ekstremt vanskelig situasjon,

Besøkte anlegget i Algerie

I forrige uke var gruppen i In Amenas. Hagen sier det gjorde et sterkt inntrykk.

— Vi gikk gjennom hvordan angrepet fant sted, også med personer som var tilstede.- Vi gjennomførte samtaler og intervjuer med ansatte i Statoil, Norges ambassade og algeriske myndigheter. Det var avgjørende nyttig å være på stedet for angrepet.

Ifølge Hagen, vil de komme med konkrete tiltak som fysiske sperringer, men også om samarbeidet med andre selskaper og myndigheter.

— Vi vil også hvordan sikkerhet og beredskap finner sin plass i organisasjonen kultur. 22. juli-granskningen pekte på kultur og holdninger. Det er viktig i alle sammenhenger.