VEGÅRSHEI: — Tre personer bosatt i Arendal, hvorav to uføretrygdede og en arbeidsledig, har fått ut mellom ti og 11 millioner kroner i lån fra Vegårshei Sparebank i perioden fra 2007 til 2011. Vi vet ikke hva alle pengene er blitt brukt til, men blant annet skal én million være sendt til Thailand som betaling for noen rismarker, sier politiadvokat Leif Aleksandersen i Agder politidistrikt i Arendal til Fædrelandsvennen.

Som Agderposten meldte tirsdag, er Øyvind Tveide arrestert i forbindelse med skandalen som kostet den lille bygdebanken 8,5 millioner kroner i ekstra utlånstap i 2011. På bankens hjemmeside står følgende å lese:

"Som en konsekvens av de tapsavsetninger banken foretok i 2011, har Øyvind Tveide valgt å si opp sin stilling i Vegårshei Sparebank med øyeblikkelig virkning. Geir Bråten, som har vært assisterende banksjef siden 1998, er konstituert banksjef inntil videre. (...)"

En fengslet

— En av de tre som har fått ut lånene, er varetektsfengslet fram til 10. april. En av de andre fremstilles for fengsling onsdag, det samme gjør banksjefen. Når det gjelder den tredje låntageren, en kvinne, må vi foreta nærmere vurderinger før vi bestemmer oss for om vi skal be om fengsling, forklarer politiadvokat Aleksandersen.

Han legger til at siktelsene for alles vedkommende dreier seg om grovt, økonomisk utroskap.— Er det returprovisjon i bildet – at banksjefen personlig har fått en andel av pengene han har lånt ut på bankens vegne?

— Så langt har vi ikke grunnlag for å si at banksjefen har hatt personlig vinning som motiv. Men også det må vi se nærmere på. Vi registrerer forøvrig at det er endret på bankdokumenter i ettertid, opplyser Leif Aleksandersen.

— Kan pengene ha gått til boligkjøp, for eksempel?

— Som sagt, vet vi i liten grad hva de er blitt benyttet til.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med advokat Odd Holck-Steen, som representerer personen som ble varetektsfengslet tirsdag. Advokaten sier bare at klienten hans ikke erkjenner straffeskyld og motsatte seg fengsling.

Etter det vi vet, er Jon Kristen Bosvik advokat for eks-banksjef Øyvind Tveide. Bosvik satt i avhør sammen med sin klient tirsdag ettermiddag og var ikke tilgjengelig for kommentarer.

Ordknapp styreleder

Vegårshei Sparebanks styreleder, Stian Mo Færsnes, driver gjestegård til daglig. Han er knapp i kommentarene, men opplyser at banksjef Tveide hadde fått innvilget en søknad om velferdspermisjon 16. februar, den dagen styret signerte årsberetningen for 2011. Derfor underskrev assisterende banksjef Geir Bråten i hans sted.— Er du overrasket over at Tveide ble arrestert?

— Jeg kommer ikke til å kommentere noe om saken så lenge den er under etterforskning.

Hovedtyngden av Vegårshei Sparebanks tapsavskrivninger i fjor, på totalt 10,8 millioner kroner, er ikke bokført på konkrete utlån, men på grupper av lån.

— Det dreier seg om en gruppe av kredittengasjementer som har likhetstrekk. Ut fra den informasjonen vi hadde på det aktuelle tidspunktet, og ut fra forsiktighetshensyn, fant vi det riktig å foreta tapsavsetningen, forteller styreleder Færsnes.