— Praktisk tilgjengelighet er høyt på ønskelisten for mange før hyttekjøpet, sier Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

— Man blir jo ikke yngre, sukker en hytteeier vi møter en blåsete marsdag i skjærgården. - Kanskje best å selge og kjøpe en hytte på land. Så slipper vi alt båtstyret.

Aftenposten er på Herøya utenfor Kristiansand. En stor hytteøy ut mot havet og inn mot Blindleia. Det er tidlig vår og sjøhyttesesongen er ennå ikke kommet ordentlig i gang. Men det varer ikke lenge nå før sjøen summer av fritidsbåter og hytteeiere krøller tærne på nysnekrede terrasser.

To supersomre har øket interessen for en hytte ved havet. Men ikke alle steder. På Herøya har det de siste årene vært problemer med å få solgt hytter. En av hyttene som ble solgt i 2014, skal ha blitt solgt for bare litt mer enn teknisk verdi. Altså hva det ville ha kostet å oppføre en hytte av samme type. Men uten kompensasjon for tomteverdi.

Fortsatt står det Til salgs -skilt på flere hytter som har ligget ute lenge på markedet.

LES OGSÅ:

Senke prisene

Så – hva er problemet? Prisnivået kan være ett av dem. Eierne må trolig dempe prisambisjonene. Men kan det være noe strukturelt – med beliggenheten? For det er jo slik at for å få øyfølelsen, må man ha båt, båtplass på land og ute på øya. Inne på land en parkeringsplass til bilen. Er man heldig, er det fint vær under overfarten. Ofte er det ikke fint vær. Det regner og blåser og er røft. Bagasje skal hales med og glatte båtdekk forseres. Det som vår mann på øya kaller «båtstyret».

Er vi blitt mer makelige? Er øyhytter nå mindre populære enn tidligere? Vi spør Christian V. Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, som er bransjeorganisasjonen for landets eiendomsmeglere.

— Tilgjengelighet

— Vi har ikke statistikk på det, men ser både fokus på kjøreavstand og kjøring til hytta. Det er viktig. For mange er hytta et sted å komme seg bort fra tidsklemma, og da er praktisk tilgjengelighet høyt på ønskelisten for mange. Det er et viktigere krav i dag enn for noen år tilbake.

Han sier at det ikke er noen nye offisielle statistikker på sjøhyttemarkedet. Vi har nå vært igjennom et halvår uten salg, et rolig halvår.

- Hva forventer dere i år?

— I lys av et godt fjellhyttemarked, er det store forventninger knyttet til sjøhyttesalget. Vi regner med høy aktivitet også i sjøhyttesalget. Sørlandet har opplevd problemer. Vi har en fantastisk skjærgård der med prisnivåer som er svært høye. Men vi merket at det gode været i fjor ga flere kjøpere. Og forventer det samme i 2015. Prisene på slike hytter har bare steget med rundt 1 prosent i 2014. Det er mulig å få seg fine sjøhytter mellom 2,5 millioner og 4 millioner kroner, viser en rask titt på det relativt begrensede antall eiendommer som i skrivende stund lå ute på finn.no rett før påske.

Aftenposten og finn.no er del av samme konsern.