Foto: Erik Johansen / NTB

Danmark skal utvikle digitalt vaksinepass

Finansministeriet i Danmark opplyser onsdag om at de innfører et digitalt «coronapass» som skal vise om man er vaksinert. Passet er i første omgang tiltenkt reisende i næringslivet.

Danmarks regjering har blitt enige med arbeidslivet om å innføre et digitalt «coronapass» for å vise hvem som har tatt vaksinen, opplyser Finansministeriet i en pressemelding onsdag.

Coronapasset skal også vise om man nylig har testet negativt for viruset, og om man er testet for antistoffer.

Under en pressekonferanse onsdag forklarer fungerende finansminister Morten Bødskov at coronapasset i første omgang skal brukes til å dokumentere vaksinasjon i forbindelse med reiser.

– Coronapasset skal samtidig hjelpe med åpningen av samfunnet, sier Bødskov.

Løsningen er et samarbeid mellom Finansministeriet, Dansk Industri og Dansk Erhverv, og er laget for å støtte det danske næringslivet.

– Lanseringen av passet er avhengig av lav smitte, understreker den fungerende finansministeren.

Ifølge den danske vaksineplanen regner myndighetene med å ha vaksinert alle voksne i landet, dersom de ønsker det, innen slutten av juni i uke 26.

Etterspurt

Danske TV2s næringslivskommentator Ole Krohn sier at det kommende coronapasset vil kunne støtte opp om dansk næringsliv, og at det har blitt etterspurt lenge.

– Det digitale coronapasset vil skape mobilitet i samfunnet og åpne for reiser ut av Danmark, sier direktør i Dansk industri Lars Sandahl Sørensen under pressekonferansen.

Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, sier at passet vil kunne brukes gjennom en app, men at den teknologiske løsningen vil ta omkring tre til fire måneder å utvikle.

– Det er for tidlig å si hvordan og hvor det skal kunne brukes, men det handler om å finne den rette teknologiske løsningen slik at de dem som skal ut og reise eller kulturlivet igjen kan komme i gang, sier han.