Republikanernes planer om dette vil rasere de sosiale programmene svært mange er avhengig av, ifølge Obama.

— Mitt mål er ikke å balansere budsjettet for enhver pris. Mitt mål er å få til vekst i økonomien, få folk i arbeid. Og om vi klarer det får vi økte inntekter, sier presidenten til ABC News.

Ifølge Obama inneholder budsjettplanene republikanernes Paul Ryan la fram tirsdag for tøffe innstramminger, som vil ramme helsetjenestene for fattige og eldre hardt.

- Ikke mulig

- Det er ikke mulig å oppnå kuttene han lover uten å øke skattene for middelklassen betraktelig, sier Obama.

Han tar til orde for å redusere underskuddet gjennom økte inntekter, som skal komme fra å tette smutthull de rike og næringslivet benytter seg av.

Obama har de siste dagene hatt budsjettmøter med partifeller i kongressen. Onsdag og torsdag møter han flere av dem i tillegg til separate møter med en rekke republikanere fra begge kamre i kongressen.Republikanernes minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, ønsker Obamas forsøk på en tilnærming velkommen.

Men selv om stemningen er bedret, er det fortsatt en dyp splittelse mellom demokratene og republikanerne om budsjettet, noe som kan hindre en enighet.

— Knusende

Ryan, partiets visepresidentkandidat i fjor høst, sier hans økonomiske plan vil lette den «knusende gjeldsbyrden» som truer landets framtid. Planen innebærer kutt på 4.600 milliarder dollar, ingen økte skatteinntekter og store endringer i helseprogrammene for fattige og eldre.

Ryans plan blir beskrevet som «en invitasjon til USAs president og demokratene i Senatet».

- Vis oss hvordan budsjettet kan komme i balanse, sier Ryan.

Demokratene legger fram sine egne budsjettplaner, som inkluderer nesten 1.000 milliarder dollar i nye inntekter, samt 1.000 milliarder i kutt.

Det hvite hus er ventet å legge fram sitt budsjettforslag en gang etter 8. april.