Hva har annonser for strøm, for muligheter for å treffe russiske damer og tilbud om elektronisk lesebrett til felles?

Svar: De dukker stadig opp i min elektroniske hverdag, det vil si når jeg søker informasjon på internett. Og da er det ikke informasjon om strøm, damer eller lesebrett det er snakk om. Men søkemotoren Google har sett meg. Hyttestrømmen kommer fra et e-verk, russiske nettsteder er jeg innom for å følge med i hva som foregår i Russland, og lesebrett har jeg altså kjøpt fra en amerikansk/britisk nettbokhandel.

NSA ser deg

Merkelig nok får jeg ingen annonser fra Lockheed Martin, som lager det superavanserte kampflyet F-35. Men det er vel andre som har lagt merke til min spesielle interesse for dette flyet. For eksempel National Security Agency, som har overvåket og overvåker så å si alle og alt av elektronisk kommunikasjon, i USA og til og fra USA.

Så telefonsamtalene og e-postene, for eksempel med Pentagons programkontor for flyet, eller med observatører som er noe mer skeptisk til utviklingen enn kontoret, kan godt ha havnet i NSAs store databank.Der ligger det, ifølge en tidligere medarbeider i NSA, data om minst 20 billioner (20 000 milliarder) telefonsamtaler. Pluss altså et ukjent antall e-post, videoer, dokumenter og andre data.

Fra mobilleverandøren Verizon, fra Microsoft, Google, Yahoo, Facebook, PalTalk, YouTube, Skype, AOL og Apple. De er ikke rubbel og bit av det som kalles «elektroniske tjenesteleverandører». Men det er sannelig ikke langt ifra, så dominerende som de er.

Galt fokus

Alt er altså samlet inn i henhold til et nå ikke lenger topphemmelig program kalt PRISM. For å bekjempe terror, må vite. Men brytningen i prismet gir galt fokus.

Denne virksomheten får diskusjonen her om bruk av «overskuddsinformasjon» fra rom— og telefonavlytting til å virke som en dråpe i havet.

Og til tross for 22. juli, er heldigvis ikke norske lovgivere gått helt av skaftet. I USA kan all overvåking nå rettferdiggjøres gjennom Patriot Act. NSA driver det de selv kaller «gruvedrift» i datahaugen. Privatliv og grunnlovsfestede rettigheter settes lett og uelegant til side.Men som vi vet: Gruvedrift, spesielt dagbrudd, lager alvorlige sår i naturen. Slagghaugene og gråbergtippene er langt større enn den verdifulle malmen som utvinnes.

Slik er det også med NSAs virksomhet. Nok en gang ser vi hvordan veien til det teknologiske overvåkingshelvetet er brolagt med de beste forsetter.