Alle de store valgsendingene på TV 2 i år ble ledet av Oddvar Stenstrøm, som nå har gått av. På Facebook-siden sin skrev han blant annet:

«Hadde det ikke vært bedre å bruke milliardene på honnør-rabatt for pensjonister på polet, i stedet for noen få dagers OL i Oslo?»

«Senterpartiet påstår at det blir slutt på norsk fårikål med en borgerlig regjering! Hvor dumme tror enkelte politikere vi er?»

Den kjente programlederen har også krevd justisministerens avgang og kritisert norsk bistandspolitikk.

Vil provosere

Overfor Aftenposten avviser en lattermild Stenstrøm at ytringene er politiske:

— Mine spissformuleringer er små forsøk på å provosere litt og skape debatt. Jeg har ikke noen annen rolle på Facebook enn jeg hadde i TV 2, nemlig å sette temaer på spissen. Det står så mye intetsigende på Facebook at jeg heller vil gripe fatt i mer kontroversielle saker. Noen mener jeg drev valgkamp. Det er ikke riktig. Men jeg har aldri hatt som mål å være politisk korrekt.

Hvor går grensen for hva politiske journalister kan ytre seg om i offentligheten?

— Helt klart finnes det grenser. Hvor de går, er veldig vanskelig å si. Også i slike saker trenger man magefølelse. Dyktige journalister har en magefølelse som styrer dem - eller de burde ha det. Magefølelsen er som språkfølelsen: Enten har du det eller så har du det ikke. Og det finnes nok av journalister som ikke har språkfølelse heller.

«Liksom-nøytralitet»

NJ-leder Thomas Spence, som selv er politisk journalist, presiserer at han ikke har lest den kritiske kronikken til Gunnar Bodahl-Johansen. Samtidig reagerer andre pressefolk på journalisters politiske ytringer på Internett:

På valgdagen skrev for eksempel TV 2-medarbeider Elin Sørsdahl på Twitter:

«Har aldri sett så mange kolleger uttrykke egne politiske meninger som igår. Er prinsippet om å forsøke å være nøytral dødt? #2valg #SoMe»

Senere samme dag tilføyde den nåværende ankerkvinnen i Nyhetskanalen:

«Jeg mener at liksom-nøytraliteten fortsatt er det beste. Saklighetsnivået på en del SoMe-poster var urovekkende lavt.»

— Dummer seg ut

På spørsmål fra Aftenposten svarer NJ-lederen at han personlig ikke har fått noen negative reaksjoner på medlemmers fremferd i valgkampen.

På generelt grunnlag fastslår Thomas Spence:

— Fra tid til annen ser vi at journalister, i likhet med politifolk og andre, ytrer seg i sosiale medier, uten å skjønne at dette er det samme som et toppoppslag i Dagsrevyen eller å stå og rope ut på torget. Også sosiale medier er en offentlig arena. Mange mennesker forstår åpenbart ikke dette og dummer seg ut.

- Journalister inkludert?

— Ja, dessverre. Særlig må journalistene være aktsomme hvis de i sosiale medier ytrer seg om saker og personer som de arbeider med profesjonelt. Jeg har ikke hørt om grove overtramp, og heldigvis er ikke dette noe stort problem. Også journalister har ytringsfrihet utenfor jobben, men man har ikke nødvendigvis rett til å dekke temaer hvor man har tonet flagg selv, fremholder Thomas Spence.