KRISTIANSAND: — Fallet i beleggsprosent på 10,8 på hotellene i Kristiansand skyldes at vi har fått økt kapasitet; at det er flere senger som skal fylles. De siste to-tre årene har det vært stor tilvekst på tilbudssiden. Det blir litt som å ha voksesmerter. Rett før sommeren åpnet Sørlandets største hotell, Scandic, med 229 rom. I fjor åpnet Abra Havn, og året før utvidet Ernst, sier leder i Visit Sørlandet, Heidi Sørvig.

Med 814 nye senger på Scandic Kristiansand Bystranda og Abra Havns 1100, er det mellom 4500 og 5000 hotellsenger i Kristiansand, avhengig av om ekstrasenger regnes med. I juli hadde de et belegg på 79,6 prosent, som er 10,8 prosent lavere enn i juli i fjor.

Abra Havns senger regnes imidlertid som ferieleiligheter, og er ikke med i hotellstatistikken, selv om de konkurrerer om de samme gjestene og påvirker belegget på hotellene. Derfor kan det totale tallet for beleggsprosent endre seg når samlet oversikt kommer for alle typer overnatting.

Overkapasitet

— Vi har økt belegget fra 84 prosent i juli i fjor til 93 i år. Vi er kjempefornøyde og er veldig glade for resultatet. De ti første dagene i juli hadde vi 100 prosent belegg. Vi tror ikke vi har nådd vårt potensial ennå i og med bare hatt to sesonger, så vi tror det er mulig å få fullt belegg også de resterende 20 dagene i juli, sier Wenche Munkelien, direktør for Dyreparken overnatting, som også omfatter åtte overnattingshus med 97 prosent belegg i Kardemomme By.

— Det er en kamp om gjestene, og jeg regner med at det er overkapasitet byen. Men på sikt er det slett ikke sikkert at vi har overkapasitet, sier hun.

— Noe som taler til vår fordel er trenden med at mange vil stelle selv. Vi har kjøkken til alle leilighetene, soverom som kan lukkes med dør og terrasser til alle så foreldre kan sitte ute og nyte det gode været når barna har lagt seg, sier Munkelien.

Hun forteller at folk som har vært i Abra Havn før ser seg ut "sjørøverkåker" de vil ha året etter og bestiller tidlig. 19 prosent av belegget er spontane bestillinger, gjerne knyttet til langtidsvarselet for sørlandsværet.

Over budsjett

OMFORDELING: Mens Scandic Kristiansand Bystranda trekker folk, har søsterhotellet i Markens nedgang, forteller direktør for dem begge, Håvard Solum. Foto: Tore André Baardsen

— Vår sommer har økonomisk vært veldig bra og belegget endte over budsjett, på ca. 80 prosent som for resten av Kristiansand. Vår styrke er beliggenheten i forhold til Bystranda og Aquarama og at vi har godt tilrettelagte familierom, sier direktør Håvard Solum på Scandic Kristiansand Bystranda.- Dere er årsak til at andre hoteller har lavere belegg?

— Det er nok isolert sett riktig. Men vi har og vært med å skape økt trafikk til Kristiansand, i og med at det totale antallet hotellgjester har steget med fem prosent. Men sommeren 2012 var helt eksepsjonelt bra. Årets sommer var på nivå med 2010 og 2011, sier Solum.

Han er også direktør på Scandic Kristiansand i Markens, som tapte 11 prosent belegg i forhold til i fjor, da belegget var "all time high" på 89 prosent.

— Nedgangen har helt klart sammenheng med at flere vil prøve det nye hotellet med alle fasiliteter med beliggenhet på Bystranda, sier Solum.

— Det blir utfordrende fremover. Alle må jobbe godt og hardt hver for seg. Og det er viktig at Kristiansand og Visit Sørlandet jobber sammen for å skape aktiviteter og trafikk, sier Solum.

Vinneren

Yess! Hotell i Tordenskjoldsgate. Foto: Tore André Baardsen

Lavprishotellet Yess! Hotel har høyest belegg.— Vi har hatt 99 prosent belegg i juli hvert år siden oppstart i 2009, og har vunnet to priser på TripAdvisor det siste året. Vi har opparbeidet oss et positivt rykte særlig gjennom Facebook, sier daglig leder på Yess! Hotel i Tordenskjoldsgate, Torbjørn Oftedal.

Hans hotell, eid av Herlof Herlofsen, ligger på første plass for hotellbelegg i Kristiansand i juli. Mens resten av hotellene i byen har et akkumulert belegg i snitt på 60 prosent hittil i år, har Yess! 85,5 prosent. Det er en økning på 9 prosent fra i fjor.

— Folk er veldig prisbevisste. Vi fokuserer på det vi mener er viktig for en overnatting: Lave priser, gode senger, god frokost og god lydisolering. Folk er på jakt etter rolig overnatting. Vi får mye tilbakemelding på at vi har ypperlig beliggenhet rett ved E 18 siden rommene våre er godt lydisolert. Men vi har verken minibar eller andre fordyrende ting, sier Oftedal.

Hotellet har 67 rom med 240 senger. Rommene koster 698 kroner for en person, 798 for dobbeltrom og 1100 for firesengs. Hotellet har tilbudspriser og pakker med besøk i Dyreparken.

Hittil i år har 19.800 personer overnattet på Yess!, som på årsbasis har rundt 30.000 kunder.

85 prosent på Caledonien

— Vi hadde 85 prosent belegg på Radisson Blu Caledonien Hotel i juli, som var nedgang på et par prosentpoeng fra i fjor. Dette er vi godt fornøyd med. Vi var spent på hvordan det ville bli i sommer etter etableringen av Scandic på Bystranda, men det har gått bedre enn vi fryktet. Vi har hatt færre familier enn vi hadde trodd, men mange enkeltpersoner og par, sier direktør Finn Berstad.

Skal satse

Heidi Sørvig Foto: roar greipsland

Til høsten skal hotellnæringen lage en strategi for ny satsing.— Vi må ha ambisjoner om å få enda flere gjester til Kristiansand og Sørlandet. Noe annet ville være svært defensivt. Og det er realistisk. Det er ingen grunn til at Kristiansand ikke skal ha vekst når vi ser at andre byer lykkes. Vi har litt å lære av Tromsø som klarte å snu sitt mønster. Nå er hovedturistsesongen i Tromsø om vinteren med nordlysturister, sier Heidi Sørvig, leder i Vist Sørlandet.

— Kristiansand har potensial for å utvikle andre sesonger, og samtidig et potensial for få flere større kurs og konferanser til byen. Og der har vi ambisjoner. Strategien for dette skal vi sammen legge denne høsten, sier Sørvig.