KRISTIANSAND: — Selv om det kunne vært positivt for butikken i perioder, har jeg ikke noe ønske om å ha søndagsåpent. Jeg vil heller at folk skal ta en tur ut i naturen på søndager. Det gjør ikke noe om vi har en dag som er litt annerledes, en dag da vi kan finne på noe annet enn å være konsument. For småbarnsforeldre er det godt uten nok en dag på handlesentrene, sier Anne F. Brøvig, innehaver av interiørbutikken Hansen & Co i Markensgaten i Kristiansand.

— Og hvem skulle gå på jobb den dagen? Det blir de som ikke har råd til å si nei. Jeg tror ikke de ansatte ville bli særlig glade om jeg foreslo søndagsåpent, sier Brøvig.

Endring etter valget

Høyre og Frp ønsker å fjerne forbudet mot søndagsåpne butikker. Det gjelder alle typer forretninger, ikke bare dagligvarehandel.

— Høyre har programfestet søndagsåpne butikker, og det blir et forhandlingsspørsmål i regjeringen til høsten. Butikkene må selv bestemme når de vil ha åpent, men Høyre mener de må vente med å åpne til etter kirketid på søndager, sier høyreleder Erna Solberg.

Vinmonopolet vil hun imidlertid ikke tillate søndagsåpent.

— Dagens ordning for Vinmonopolet fungerer bra, sier Solberg.

Frykter åpningspress

GALSKAP: Søndagsåpne butikker er ren galskap, mener innehaver av Nordby sykler, Sigvar Skeie. Foto: Valerie Kubens

Innehaver av sykkelforretningen G. Nordby AS i Henrik Wergelandsgate, Sigvar Skeie, liker ikke forslaget om søndagsåpne butikker.— Det er noe stort tull. Ren galskap. Hvis ikke folk klarer å handle mat mellom klokka sju og 23, er det noe galt med planleggingen. Både de som driver og de som jobber i butikkene har godt av en dag fri. Jeg er også mot at Plantasjen skal ha søndagsåpent, altså at noen skal holde åpent mens andre ikke skal, sier Skeie.

— Er det aktuelt for deg å ha åpent på søndager hvis loven endres?

— Hvis det tvinger seg fram, så må jeg kanskje. Men jeg er imot det. Alt burde vært stengt på søndager, sier Skeie.

Foretrekker mer fri

FRI: Innehaver av Bohem, Gitte Jakobsen, vil heller ha mer fri enn å holde åpent på søndager. Foto: Valerie Kubens

Heller ikke innehaver av klesbutikken Bohem i Skippergata, Gitte Jakobsen, er glad for forslaget.— Jeg er helt imot det. Vi som driver små butikker med få ansatte jobber nok som det er, og er heller opptatt av å få lørdagsfri enn å ha søndagsåpent. Hvis vi skal jobbe om søndagen også, tar jo jobben alt vi har av tid, sier hun.

— Og om jeg skulle leie inn folk, må de ha 100 prosents ekstra betaling som helligdagstillegg. Og det er helt uaktuelt, sier Jakobsen, som har to deltidsansatte i tillegg til seg selv.

Lov om helligdager og helligdagsfred har generelt forbud mot søndagsåpne butikker, med tre unntak: Salg av hageartikler, forretninger på inntil 100 kvadratmeter (Brustadbu), og typiske turiststeder. Utsalgssteder kan holde åpent mellom kl. 14.00 og kl. 20.00 de tre siste søndagene før julaften.

Det er fylkesmannen som avgjør søknader om å få holde søndagsåpent som "typisk turiststed". Hamresanden, Høvåg, Knaben, Spangereid, Gjeving og Hovden har fått slik godkjenning. Følgende tre sørlandskommuner har samme tillatelse: Evje og Hornnes, Søgne og Valle.

- Bra for senteret

— Både Sørlandssenteret og Olav Thon-gruppa er positive til søndagsåpent. Vi tror kundene vil oppfatte det som et godt tilbud og at de vil benytte det. I Sverige er søndager en av de beste salgsdagene i uka for kjøpesentre. Vi tror søndag er en dag som passer for mange å kunne handle, og vi tror det vil gi større omsetning på senteret generelt, sier senterleder Ruben Storevold.

— For kundens del er åpningstidene og tilgjengeligheten på kjøpesentret en av våre styrker. I verden i dag hvor folk er opptatt og har vansker med rekke rundt og handle, setter mange kunder pris på fleksible åpningstider, sier han.

Storevold antar søndagsåpent er lettere å få til på et kjøpesenter enn i et bysentrum.— På et senter har butikkene like åpningstider, mens det kan være en utfordring å få til i et handelssentrum, sier han.

Storevold ser ikke bort fra at Sørlandssenteret kan få noe redusert åpningstid ellers i ukedagene dersom det blir innført søndagsåpent.

- Flertall mot søndagsåpent

— Når vi drøfter i vår medlemsmasse på 16.500 bedrifter, fornemmer vi et flertall som ønsker skjerming av søndagen, sier direktør for samfunnskontakt i Virke, Jarle Hammerstad.

— Så Høyre og Frp er på kollisjonskurs med handelsbransjen?

— Et flertall ønsker en eller annen form for skjerming, ja.

Virke har aldri gjennomført noen spørreundersøkelse blant medlemmene, men baserer analysen på massive tilbakemeldinger fra medlemmene når saken er blitt diskutert.

Selv har Virke ennå ikke konkludert.

— Vi er mest opptatt av at det skal være mest mulig like rammevilkår. Dagens lov skaper mange gråsoner med problematiske unntak. Vi ønsker å gå i dialog med arbeidestaker, LO, myndighetene og forbrukermyndighetene om hvordan søndagsåpent kan håndteres. Vi ønsker en lov som gir mest mulig likhet for aktørene i bransjen så det ikke er tilfeldigheter som avgjør. I dag kan hvem som blir klassifisert som turiststed bero på tilfeldigheter, sier Hammerstad.

Han sier det ikke er samsvar mellom hva folk sier i undersøkelser og hva de faktisk gjør.

— I spørreundersøkelser sier et flertall at de ikke ønsker søndagsåpne butikker, men de bruker dem likevel når de har muligheten. Derfor er det stor usikkerhet i forhold til hvor stor søndagshandelen blir dersom en skulle holde fritt åpent. Men nordmenn har kanskje en større tilbøyelighet til å ville handle på søndagen, spesielt dagligvarer. Vi skiller oss nemlig fra andre land i forhold til å bruke den lokale dagligvarebutikken som kjøleskap og fryser og handler fra dag til dag, sier Hammerstad.