GRIMSTAD: — Vi er på jakt etter samarbeidspartnere, sier Jéferson Bachour Coelho, president i næringsklynga som har besøkt Node-bedrifter og lokale myndigheter i Agder denne uka.

På programmet sto blant annet Nymo, National Oilwell Varco og Aker MH, alle høyaktuelle partnere når den nybakte oljenasjonen på andre siden av jorden skal hente opp uante rikdommer fra havdypet.

— Vi har allerede planer med noen av dem, avslører Coelho, mens han tar Nymos siste oppdrag nærmere i øyesyn under bedriftsbesøket i Vikkilen – en av to plattformer som skal operere nettopp utenfor den brasilianske kysten.

Lokalt innhold

Selv om han reiser hjem lørdag uten kontrakter i bagasjen, kan han ikke være i tvil om hvilke muligheter fremtiden holder for ham og hans medsammensvorne i klynga med det velklingende navnet Vale do Aco – Metal Mechanic Cluster på engelsk.

— Myndighetene i Brasil krever at det skal være et visst "lokalt innhold" i arbeidet som utføres i forbindelse med utbyggingen. Altså vil brasilianske bedrifter få mange jobber. Det vi gjør nå er å prøve å ligge et skritt foran, og vil knytte til oss etablerte samarbeidspartnere i bransjen, sier Coelho.

Knyttet kontakter

UTFORDRING: Hele delegasjonen fra Brasil på besøk hos Nymo i Vikkilen i Grimstad. På bildet er det flere tolker, ettersom mange av bedriftslederne ikke kan engelsk. - Språk er en av mange utfordringer, sier Node-leder Kjell O. Johannessen. Foto: Sven Arthur Ljiosland

Nettopp kravet til lokalt innhold gjør brasilianerne ettertraktet for Node-bedriftene, som for lengst har innsett at Brasil er det nye Nordsjøen – og vel så det. De siste årene er det funnet nesten like mye olje her som i resten av verden til sammen.— Vi kom inn på det brasilianske markedet for tre-fire år siden. 16-17 bedrifter gikk sammen, reiste til Rio og knyttet kontakt med andre selskaper, som for eksempel Petrobras og OSX. Men uten innsatsen fra Node ville vi kanskje ikke vært i Brasil nå, sier Einar Aanonsen, markedsdirektør i Nymo, som var vertskap for delegasjonen torsdag.

- 40 år bak oss

Node har gjennom et eget prosjekt jobbet målrettet mot Brasil de siste årene, og klyngesjef Kjell O. Johannessen tror arbeidet er i ferd med å bære frukter. For selv om de tilreisende fra Brasil i dag ikke tilfredsstiller kravene som en aktør i bransjen, har han stor tro på at de snart vil gjøre det.

— Dette er dyktige folk og gode bedrifter, men de er der vi var for 40 år siden, og sto foran vårt eget oljeeventyr. Vi snakker om mekaniske bedrifter fra en by dominert av stålproduksjon og gruvedrift, som vil inn på et nytt marked. Utfordringene er mange, og læringskurven er bratt, sier Johannessen.

Klynge-læring

Han sier at brasilianerne til de grader har fått understreket fordelene med klyngetenkning under oppholdet på Sørlandet.

— Ved siden av å knytte kontakter med bedrifter, var hovedmålet deres for turen å lære mer om klyngefordeler. Det tror jeg de har lært litt om under oppholdet, gjennom møter med både næringslivet og det offentlige. Fylkeskommunene påpekte blant annet betydningen av å forholde seg til én klynge fremfor 58 enkeltbedrifter, sier Johannessen.

Mye tyder på at det vil være lurt å forholde seg til brasilianske klynger også de neste årene.

Noba Tech opprettet kontakt

For to år siden etablerte tre konkurrerende bedrifter på Sørlandet selskapet Noba Tech – og flyttet det til Brasil. Tanken var å skaffe leverandører og kunder.

— Dette har blant annet resultert i at de fikk kontakt med den grupperingen vi har hatt besøk av nå, sier Node-leder Kjell O. Johannessen.

Noba Tech ble stiftet i 2011 av Kristiansands-bedriften Bestra, Andersen Mek. Verksted i Flekkefjord og Devotek i Mandal. Etter iherdig arbeid lyktes de å komme i kontakt brasilianerne fra byen Itapanga i delstaten Minas Gerais.

I 2011 etablerte også Southern Marine eget datterselskap i Rio, mens Nymo har landet kontrakter i landet allerede.

— Cameron, Aker og NOV har jo vært i Brasil i mange år, og vært en god døråpner for oss, sier Johannessen.