— Kontrakten representerer et stort skritt for MacGregor inn i en ny industrisektor, sier Jan Martin Grindheim, direktør for salg og forretningsutvikling i MacGregor Offshore Mooring and Loading Systems.

Det er forankringssystemer til fem 258 meter høye vindturbiner som MacGregor Pusnes skal levere. Foto: Statoil

MacGregor skal levere fem Pusnes forankringssystemer inkludert instrumentering for måling og logging av laster i systemene. Vindturbinstrukturene vil alle ha trepunkts forankringssystemer med kjetting ut til pre-lagte anker på havbunnen.Jan Martin Grindheim sier at MacGregor fikk kontrakten på bakgrunn av selskapets lange erfaring med levering av avanserte og pålitelige forankringssystemer for flytende produksjonsenheter i utsatte værområder i Nordsjøen.

10 årsverk

— For oss er dette en betydelig kontrakt. Vi har tidligere levert mest til oljesektoren, og det er derfor spennende å komme inn på fornybar energi, sier Jan Martin Grindheim.

Selve produksjonen av utstyret blir satt bort til underleverandører andre steder, mens arendalsbedriften står for utviklingsarbeidene. I arbeidstimer utgjør kontrakten rundt 10 årsverk.

Utenfor Skottland

Statoil skal bygge vindparken utenfor kysten av Peterhead i Aberdeenshire i Skottland.

— Statoil er stolt over å utvikle verdens første flytende vindpark. Formålet vårt med Hywind pilotpark er å demonstrere at kommersielle flytende vindparker i stor skala vil være mulig i nær fremtid. Dette vil ytterligere styrke det globale markedspotensialet for havvindenergi, og bidra til å realisere Statoils ambisjon om lønnsom vekst innen fornybar energi og andre lavkarbonløsninger, sier Irene Rummelhoff, konserndirektør for Nye energiløsninger i Statoil.

Store dimensjoner

Hver vindturbin (vindmølle) blir 258 meter høy, som er tre ganger høyden på Frihetsgudinnen i New York. Vindturbinene blir installert på ca 100 meter dypt vann.

Strøm til 20.000 husholdninger

Vindfarmen vil dekke et område på 4,2 kvadratkilometer. Turbinene vil samlet produsere nok elektrisk kraft til å forsyne 20.000 britiske husstander.

MacGregor-konsernet har avdelinger både i Kristiansand og Arendal. MacGregor Norway i Kristiansand og MacGregor Pusnes i Arendal slås fra nyttår sammen til én divisjon.