— Det bør ikke bli så veldig mye mindre enn dette, man må gjerne over 20 kvadratmeter før kjøperne viser interesse, sier eiendomsmegler Morgan Karlsen i Privatmegleren.

Leiligheten han snakker om, ligger i Dronningens gate i Kristiansand, og måler kun 16 kvadratmeter.

Selveierleiligheten har vært til salgs litt fra og til i et års tid, men fortsatt har det ikke vært trangt på visning i leiligheten som har en prisantydning på 840.000 kroner.

— Vi har hatt noen henvendelser fra folk som ønsker å investere i den som en utleieleilighet i kombinasjon med ferieleilighet, i tillegg til at noen studenter også har vært og kikket på den. Men så langt har den ikke blitt solgt, sier megleren.

God til utleie

For tiden ligger tre leiligheter i Kristiansand under 20 kvadratmeter til salgs på Finn.no. Leilighetene er priset til mellom 840.000 kroner og 890.000 kroner, noe som tilsvarer mellom 44.500 kroner og 52.000 kroner per kvadratmeter. Til sammenlikning hadde leilighetene som ble solgt i Kristiansand i desember en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 33.624 kroner.

— Prisen er satt ut fra hva leiligheten har blitt kjøpt for tidligere, og hva leilighetene rundt har blitt solgt for. I mindre leiligheter øker alltid kvadratmeterprisen noe, men uansett finner man ikke så mye rimeligere leiligheter enn dette i Kristiansand. Fordelen med å kjøpe en slik leilighet er blant annet at den er utrolig lett å få leid ut, sier Karlsen.

For 840.000 kroner kan man få kjøkken og stue/soverom i ett rom, et lite bad og en liten veranda midt i Kvadraturen. Det hele får plass på kun 16 kvadratmeter. Foto: Kaliber Foto

Stor interesse på 20 m2

Daglig leder i Oksøy eiendom, Arild Skeie, mener også at det går en viss tålegrense på 20 kvadratmeter, men opplevde selv en enorm pågang da de minste leilighetene i den nyoppussede Kasernen ble lagt ut for salg. De seks leilighetene på 20 kvadratmeter, priset mellom 1,2 og 1,3 millioner kroner, ble den gang revet bort allerede før leilighetene kom ut på markedet.

Samlet sett var det aller størst pågang på leilighetene med boareal på mellom 20 og 30 kvadratmeter, mens leilighetene mellom 52 og 60 kvadratmeter var langt vanskeligere å få solgt.

— Vår erfaring er at jo lavere prisen blir, dess flere kjøpere er det. Kjøperne våre på de minste leilighetene var alt fra unge førstegangskjøpere, til folk som ønsket å ha leiligheten til utleie eller som byhytte, sier Skeie.

Førstegangskjøpere velger rekkehus

Boliger i Oslo selges for tiden for både to og tre ganger så høy kvadratmeterpris som i Kristiansand, og prisnivået i sørlandshovedstaden er fortsatt en del lavere enn i byer som Stavanger og Bergen. Det gjør at førstegangskjøpere på Sørlandet i større grad har råd til å velge vekk de aller minste leilighetene, mener Karlsen i Privatmegleren.

— Mange førstegangskjøpere hopper faktisk over leiligheter og går rett over til rekkehus og tomannsbolig. Særlig hvis du går et stykke utenfor sentrum, får kjøperne mye for pengene, sier Karlsen.

- På grensen til galskap i Oslo

Mens eiendomsmeglerne i Kristiansand er enige om at leilighetene ikke bør være særlig mye mindre enn 20 kvadratmeter, opplever meglerne i Oslo fortsatt et brennhett boligmarked også på de aller minste boligene.

Nylig ble en ti kvadratmeter stor leilighet på Majorstuen, kjent som Norges minste leilighet, solgt for 1,3 millioner kroner inkludert fellesgjeld. Leder i Oslo og Akershus eiendomsmeglerforening, Anders Langtind, forteller at leiligheter under 20 kvadratmeter er hete objekter i hovedstaden.

— Markedet for de små leilighetene er fortsatt like bra her, og det er nesten på grensen til galskap. Det er ikke uvanlig at også de minste leilighetene blir solgt med en kvadratmeterpris på 100.000 kroner. Det virker som at det aldri blir for smått, sier Langtind.

Gode investeringer

Han forteller om et svært presset boligmarked, der kjøpere ofte må opp i mellom tre og fire millioner kroner dersom de ønsker leiligheter med minst ett soverom. Det gjør at stadig flere førstegangskjøpere må ty til krypinn på størrelse med ørsmå hybler.

Nylig hadde han over hundre personer på visning på en leilighet i Oslo på 20 kvadratmeter. Leiligheten, som regnes som et oppussingsobjekt, gikk for 2,1 millioner kroner.

— Det er så fryktelig dyrt med bolig i Oslo, men en plass må man starte for å komme seg inn på markedet, og da må kjøperne ned i disse størrelsene. Så langt har ikke disse leilighetene vært dårlige investeringer, for verdistigningen har til nå vært formidabel, og jeg har tro på at de minste leilighetene vil stige godt i pris også de kommende årene, sier eiendomsmegleren.