NRK-lisensen fryses på dagens nivå, som er 2527 kroner. I tillegg kommer 8 prosent moms på beløpet, som det er i dag.

NRK har bedt om en økning på 73 kroner i 2015, men får altså 0. Det innebærer at NRK må kutte rundt 300 millioner kroner.

— Vi hadde bedt om en lisensøkning som tilsvarte 150 millioner kroner. Da hadde vi allerede lagt inn effektivisering på 65 millioner kroner. I tillegg kommer økte kostnader til DAB, og pensjonskostnader som følge av rentenedgang, på cirka 100 millioner kroner. Totalt gir dette et behov for å kutte rundt 300 millioner kroner, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Må nedbemanne

Han sier NRK er opptatt av å bruke pengene på et best mulig tilbud for publikum.

- Men vi får gjort mindre når vi får mindre penger. Samtidig må vi nedbemanne. Det er det ingen tvil om, sier Thor Gjermund Eriksen.

Han kan foreløpig ikke si noe om hvor slike kutte vil kunne komme.

— Dette kommer i en situasjon der vi møter stadig tøffere konkurranse i TV-markedet, med flere globale aktører. Folk betaler mer og mer for å få kanalpakker fra Get og Canal Digital, for å se fotball og for strømmetjenester som HBO og Netflix, men skal altså betale mindre for norsk medie- og kulturinnhold. Mens det er økte reklameinntekter i det kommersielle TV-markedet, skal vi konkurrere med mindre inntekter, bemerker kringkastingssjefen.

Les også:

Billigere for deg

Når lisensen ikke følger antatt prisstigning, innebærer det at den i realiteten blir billigere for deg. Regjeringen regner med at det vil være 10.000 flere lisensbetaler i 2015, slik at bruttoinntektene til NRK fra kringkastingsavgiften med uendret avgift, likevel vil øke med rundt 25 millioner kroner i 2015. ## Hadde allerede kuttet

Les også:

Med budsjettforslaget følger Regjeringen opp de signalene som allerede har kommet fra Høyres stortingsgruppe.

— NRK-lisensen vokser jevnt og trutt, litt beskyttet fra all annen utvikling i økonomien. NRK kan ikke regne med en tilsvarende vekst i lisensen fremover, sa mediepolitisk talsperson Kårstein Eidem Løvaas i Høyre til Dagens Næringsliv forrige uke.

Har allerede regnet med innsparinger

NRK redegjør i det årlige lisensbrevethvilke aktiviteter de planlegger og bakgrunnen for hvorfor de trenger økte midler.

I lisensbrevet for 2015 skriver NRK at de ønsker å opprettholde aktivitetsnivået, bedre tilbudet til publikum, samtidig som de får økte kostnader til dobbeltdistribusjon på radio (FM og DAB), økte rettighetskostnader og økte kostnader til sikkerhet og beredskap i 2015. ## NRKJ reagerer

— Dette er skuffende, sier leder i NRKs journalistlag (NRKJ), Sidsel Avlund. - Det virker som om frysing av lisensen er en markeringssak for Regjeringen, og jeg håper forslaget endres når det behandles i Stortinget.Avlund påpeker at NRK, i stadig sterk konkurranse med internasjonale medier, står som garantist for norsk og samisk innhold.

— I løpet av året er vi blitt 130 færre ansatte, og kommer ytterligere kutt blir konsekvensen at publikum merker det.

-Hva er NRKJs medlemmers reaksjon?

— Folk er mest av alt resignert, sier Avlund.

- Deprimerende

— Jeg mener frys av lisensen er oppsiktsvekkende, sier Sven Egil Omdal, redaktør for Fritt Ords medierapport Journalistikk og demokrati. Hvor går mediene? Hva kan gjøres? .- Man må se hele den forverrede mediesituasjonen under ett, og nå svekkes den ene institusjonen som kunne stått i mot når de andre redaksjonene er under press. Det er deprimerende.

Etter Kulturdepartementets pressekonferanse sa Thorhild Widvey:

— NRK har hatt en veldig høy vekst i sine inntekter siden2006. Det er snakk om 44,5 prosent, så vidt jeg husker. De har også fåttomtrent 200.000 nye lisensbetalere i denne perioden. Det betyr at kanalen nåstår svært godt rustet, selv om vi opprettholder lisensen på samme nivå som iår.