Onsdag ga spanske myndigheter den formelle godkjennelsen for oljeboring ved Kanariøyene til spanske Repsol.

Oljeselskapet har fått klarsignal til å bore tre letebrønner rundt 60 kilometer øst for ferieøyen Fuerteventura.

Sak i høyesterett

Protestene mot planene har vært massive, og saken er blant annet blitt behandlet i høyesterett i Spania. Lokale innbyggere, politikere, miljøvernere og næringsliv frykter at et oljeutslipp kan få fatale konsekvenser for miljø og turisme.

Spanias energi-, industri— og turistminister, José Manuel Soria, tonet ned disse bekymringene på en pressekonferanse i Madrid onsdag.

– Vi har studert alle motargumentene som er blitt presentert, og ettersom de ikke påvirker prosessen med boretillatelsen, har vi bestemt oss for å undertegne vedtaket, sier Soria, ifølge Financial Times.De regionale myndighetene på Kanariøyene er svært kritiske til planene, og har ikke gitt opp kampen.

En lokal minister har uttalt at han vil gå til FN om nødvendig for å stoppe boringen. Lokale miljøverngrupper vurderer å ta saken inn for domstoler i EU og varsler at protestene vil fortsette i ukene som kommer.

– Vi kommer til å bruke alle verktøy vi har til disposisjon, sier en representant til næringslivsavisen.

Godkjent av norsk selskap

Norge har lang erfaring med oljeboring under krevende forhold, og trondheimsselskapet Lyngaas TMC har laget to rapporter om brønnsikkerhet i forbindelse med Repsols planlagte leteboring, melder Canariajournalen.

Rapportene slår fast at Repsols fremgangsmåte følger standarden i boreindustrien.

Videre konkluderer de med at standarden for sikkerhet i brønnene er lik eller mer konservativ enn det som er vanlig i store oljeselskaper, og at den også er i henhold til de kravene som gjelder på norsk sokkel.

Det bekrefter selskapet overfor Aftenposten.

En halv million fra Norge

Aftenposten har tidligere skrevet om oljeplanene på øygruppen, som i fjor ble besøkt av over 500.000 norske turister. Norsk reiselivsnæring har vært i møter med spanske myndigheter hvor de har uttrykt bekymring.

Rolf Forsdahl, direktør i Virke Reise Utland, sier han ble beroliget etter møtet.

- Ingen kan garantere at turistene ikke vil merke noe, men den visuelle forurensningen ligger ikke an til å bli stor. Landanleggene vil bli lagt langt unna strender og turistområder, og leting og utvinning vil skje såpass langt fra kysten at faren for industrialisering av turistperlene er liten, sa han til Aftenposten i juli.

Må stille sikkerhet

Repsol har med seg tyske RWE og australske Woodside som partnere, og selskapene bedyrer at de gjør det de kan for å forhindre utslipp.

De er blitt pålagt å kjøpe en forsikring verdt 40 millioner euro. I tillegg må de stille 20 millioner euro som sikkerhet til å dekke eventuelle miljøutslipp.

Selskapene er også pålagt å installere måleutstyr for jordskjelv og å stoppe all boreaktivitet dersom et skjelv på over 4,5 på Richters skala inntreffer innenfor en radius på 75 kilometer fra borestedet.

Det ventes at boringen vil starte i løpet av årets tre siste måneder.