— Jeg er dypt uenig i de negative påstandene. Sørlandet har virkelig kapitalisert på det blide og vakre, og skapt en turistdestinasjon som skaffer eksportinntekter for hele landet, sier Linda Bernander Silseth, adm.dir. i Flytoget.

Tar avstand

Hun tar avstand fra Fylkesmannen i Vest-Agder, Ann-Kristin Olsen, sine påstander i dag om at Sørlandsidyllen er en kulisse. Aftenposten har denne helgen satt søkelyset på at Sørlandet scorer lavt på levekår. Forskere mener kvinnenes lave deltagelse i arbeidslivet er mye av årsaken til Sørlandets dårlige score.

Bernander Silseth mener funneneer «alarmerende» og «urovekkende», og at politikere og næringsliv nå må ta ansvar for å motivere flere til komme seg ut i jobb.

Samtidig understreker hun at alt ikke bare er helsvart.

— Fra mitt ståsted ser jeg det innovative Sørlandet. Det er en stor turistdestinasjon. Kristiansand dyrepark er Norges største sysselsetter av ungdom. Sørlandet har et næringsliv i vekst, med blant annet en verdensledende klynge innen oljeteknologiindustrien. Det er ingen grunn til å stigmatisere sørlendingene, sier Bernander Silseth. Men hun legger til:

- Det som har kommet frem nå, er en vekker. Jeg aksepterer ikke at kvinner og ungdom ikke vil jobbe og bidra, sier Bernander Silseth.

Satser på kvinner

Hun har selv er vokst opp i idyllen Hamresanden utenfor Kristiansand.

Bernander Silseth har imidlertid bodd i "utlendighet" - utenfor Agder-fylkene - i 35 år.

- Hva mener du må gjøres?

- Næringsliv og myndigheter må stilles til ansvar. De må motivere og inspirere kvinner. Jeg tror det må gjøres noe med hele måten vi tenker på, sier Bernander Silseth, og trekker frem sin egen bedrift.

Flytoget, en bedrift med mange tunge teknologiske og sikkerhetsmessig utfordrende jobber, har en kvinneandel på 40 prosent. Nøkkelen har vært å gi kvinner med små barn fleksible arbeidstidsordninger.

- Det ga oss i fjor tidenes mest lønnsomme år. Kvinner trengs i arbeidslivet for å skape mangfold og vekst, sier Bernander Silseth.

- Ikke bli avhengig av mannen

Hun vokste selv opp med en bror og en søster. Moren sjonglerte småbarnsliv med en jobb som selvstendig næringsdrivende, og stilte like krav og forventninger til alle barna.

- Senere i livet fikk jeg verdens beste svigermor. Hun var bonde, fembarnsmor og kjørte drosje i tillegg. Hun sa til meg: Du må aldri bli avhengig av en manns inntekt.

Det rådet har Bernander Silseth fulgt til gagns. Hun var tidligere adm.dir. i Tusenfryd, og har også hatt lederjobb i Choice Hotels-systemet.

Ble rastløs

— Har du selv erfaring som deltidsarbeidende?

- Nei, men en periode var jeg mellom to jobber. Jeg har aldri vært mer rastløs og utilpass. Jeg følte at jeg ikke bidro.

- Mange av kvinnene vi har intervjuet ønsker ikke å arbeide fulltid, og finner det meningsfullt å være hjemme med barna. Man kan jo ikke tvinge dem i jobb?

— Nei, men man kan tilrettelegge bedre, for eksempel med bedre barnehagedekning, og se må incentiver og belønningsordninger. Vi bør også sørge for bedre informasjon, sier hun.

- Kvinnene må vite hvasamfunnet går glipp av og hva de selv går glipp av. Man mister arbeidsinntekt, pensjon, man går glipp av arbeidsglede og mestringsfølelse. Og hva gjør man når barna blir voksne og flytter ut? Samtidig er det slik at 50 prosent skilles - da risikerer man å stå på bar bakke, sier Bernander Silseth, som understreker at hun ikke ønsker å være en "tante Sofie".

— Familier må ta sine selvstendige valg. Først og fremst må man ansvarliggjøre politikere og næringsliv. Vi har jo både kapital og beslutningsmyndighet. Det er ikke noe galt med sørlendingene.