Skattelistene for inntektsåret 2014 legges ut påskattetaten.no. Nå kan imidlertid alle få vite hvem som har søkt i skattelistene deres ved å klikke på en fane som viser navn, fødselsår, postnummer og poststed til den som har sett på dine opplysninger.

– Den nye ordningen har ført til at langt færre søker opp hva naboen eller kjenninger har hatt i inntekt, skatt eller formue, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Mer enn 2 millioner søk

Siden den nye ordningen ble innført for ett år siden, er det gjort i overkant av 2 millioner søk i skattelistene mot 16-17 millioner søk i året de siste årene.

Frp har sammen med Høyre stått i spissen for å hindre anonyme skattesøk i listene. Roy Steffensen (Frp) i Stortingets finanskomité er svært fornøyd med at antallet søk i skattelistene har sunket betraktelig siden den nye ordningen ble innført i 2014. – Inntekt og formue er en privatsak. Hva du betaler i skatt, bør være en sak mellom skatteetaten og deg. Internetts utvikling har ført til snoking og bygd opp under kikkermentaliteten, uttaler Steffensen til NTB.

– God nok tilgang

Frp-politikeren skjønner at det kan være av interesse å vite hva maktpersoner tjener, men mener dagens ordning gir mediene god nok tilgang til slike opplysninger.

– Frp vil fortsatt fjerne hele den offentlige søkefunksjonen, men vi fikk til et godt kompromiss med den nye ordningen og er strålende fornøyd med effekten og det styrkede personvernet, sier Steffensen til NTB.

Denne uken ble også årets siste skatteoppgjør klart. Det samlede skatteoppgjøret viser at 4,1 millioner personlig skattytere til sammen har betalt 446 milliarder kroner i skatter og avgifter for inntektsåret 2014. Tallene omfatter lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende.