— Normalt taper man markedsandeler når man slår sammen to selskaper. Vi har klart å øke, sier administrerende direktør Øyvind Aasen i Sørmegleren.

Som følge av fusjonen mellom Sparebanken Sør og Sparebanken Pluss gikk også ABCenter og Plussmegleren sammen til å bli en megler.

Mens de to selskapene før fusjonen omsatte for 90 millioner kroner, var inntektene for det sammenslåtte selskapet på 84 millioner kroner. Overskuddet er imidlertid mye større.

I 2013 gikk ABCenter fem millioner i minus og Plussmegleren 5,6 millioner i pluss. Nå er overskuddet på 9,45 millioner.

— Vi kuttet mange kostnader og reduserte fra cirka 75 til 60 ansatte før vi begynte, sier Øyvind Aasen.

Stolt mor

Direktøren har samlet en fire personer store ledergruppen for å vise frem tall de er stolte av. Overskudd og markedsandeler er viktig for dem - og denne gangen har begge deler pluss foran seg.

Slik har det ikke alltid vært for eiendomsmeglerfirmaer eid av Sparebanken Sør. ABCenter ble etter hvert et stort tapssluk for banken. Bedre ble det ikke da noen av de beste meglerne forlot dem og startet Plussmegleren.

Med fusjonen ble flokken samlet igjen, og banksjef Geir Bergskaug har flere ganger uttalt at morselskapet er stolt av datteren.

Solgte mer

Mens de to gamle selskapene i 2013 solgte til sammen 1.944 enheter, har Sørmegleren solgt 1.967. Ifølge tall fra Eiendomsverdi har de så langt i år en markedsandel på registrerte oppdrag i bruktmarkedet i Agder på 30 prosent. Det er omtrent like mye som nummer to og tre, DNB Eiendom og Eiendomsmegler 1, til sammen.

Kristiansand og omegn er meglerselskapets sterkeste distrikt, mens de har raskest vekst i Grimstad.

-I Grimstad har vi økt bemanningen, og satset enda mer, sier nestleder Tone Solheim Grøsle. Nå ønsker de å gjøre det samme i Arendal. Der de bare er den tredje største megleren, til tross for at de er eid og tilknyttet den klart største banken.

-Arendal er en stor by med et stort potensial for oss, sier Grøsle, som røper at de har ansatt en ny megler der også for å løfte byen som en gang var ABCenters sterke bastion.

Vil til Telemark

Sørmegleren har nylig vedtatt strategiplan for de neste tre årene. I den gis det rom for å åpne nye meglerkontorer i alle byer der Sparebanken Sør holder til. Mest fristende for ledelsen Sørmegleren er å gå inn i Telemarks mest folkerike kommuner, Skien og Porsgrunn.

-Vi har ambisjoner om Telemark i løpet av perioden, sier Øyvind Aasen.

Lederkvartetten forteller at flere forretningsområder gikk bra i fjor. Bruktmarkedet, det viktigste av alt, tok seg opp. Nybygg var ifølge leder for nbygg og næring Rolf Elieson veldig bra. I tillegg kom næring brukbart på slutten av året. I fritidsmarkedet har de redusert ambisjonsnivået.

Vi har ambisjoner om Telemark i løpet av perioden

-Vi har ikke lenger egne meglere på Hovden, men vi selger likevel på fjellet. Flere av oss har hytte på populære destinasjoner og tar oppdrag der. I Lillesand har vi mye i Blindleia, sier markedssjef Dag Thomassen.