Stadig flere nordmenn har en smarttelefon og/eller et nettbrett. Da bruker du apper. Disse dingsene og appene gjør at du i dag i lommen din kan gå med et atlas, en klokke, en lommelykt, en kalkulator, en diktafon, et oppslagsverk, et kamera, en musikkspiller og så videre.

Men disse appene som lar deg leve livet på en veldig lett måte vil gjerne ha noe igjen — for de aller fleste av de populære appene er helt gratis i kroner og øre.

Du betaler med din personlige informasjon, for eksempel gjennom å få målrettede annonser fra Facebook og Google.

Har du tips til saker om apper, informasjonssikkerhet og personvern? Kontakt journalistene her på e-post, send til vår krypterte varsleportal eller send vanlig post til Arild Færaas.

Vi har kartlagt 70 forskjellige apper som brukes på Google Android og Apples Ios - på telefoner og nettbrett. Vi har konsentrert oss om tilganger som utfordrer personvernet.

I grafikken over kan du se hvilke tilganger dine apper ber om, og hva selskapene forklarer om hvorfor de ber om disse tilgangene.

Mange vil se kontaktene dine

Undersøkelsen viser for eksempel at 25 av de 70 appene vil se kontaktene dine, 37 av dem har tilgang til å spore hvor du er med GPS, ni kan lese sms-ene dine og seks vil ha tilgang til kalenderen din.

Andre tilganger som enkelte apper ber om er for eksempel:

- tilgang til hvilke nettsider du besøker

- anropslisten din

- kamera og mikrofonen din

- mulighet for å koble på andre trådløse nettverk enn det du er koblet til

- nedlasting av filer uten at du får beskjed om det

- registrering av om du går, sykler eller kjører bil

Facebook, Whatsapp, Skype, 1881, Viber og diverse Google-apper er blant dem som ber om flest tilganger.

LES OGSÅ:

Facebook og sms-er

I slutten av forrige måned skrev Dagens Næringsliv at Facebook kan lese tekstmeldingene dine. Det er ikke noe nytt at Facebook kan gjøre det, og til Aftenposten sier pressekontakt Thomas Myrup Kristensen at de tar brukernes personvern veldig alvorlig.

— Vi bruker disse tillatelsene for å få forskjellige funksjoner i appen til å fungere bedre.

Facebook forklarer at lese sms-funksjonen er for at det skal være mulig å sende automatisk sms til personer som har mistet passordet sitt - som en sikkerhetsfunksjon.

Men i teorien har Facebook, og andre selskaper som ber om denne tilgangen, mulighet til å lese tekstmeldinger - noe Facebook sier de ikke gjør.

Kan det misbrukes?

Så hva har det å si at du gir fra deg informasjonen til Facebook, NSB eller Aftenposten? De fleste vi har spurt gir ganske detaljerte svar på hva tilgangene brukes til, og lover at det ikke misbrukes eller gis til uvedkommende.

Datatilsynets fagdirektør Atle Årnes sier at det handler om tillit til de som lager appene.

- Vi råder alle som skal laste ned en app å sjekke om det virkelig er et selskap du stoler på som står bak appene.

Årnes er også opptatt av at mange selskaper er altfor lite flinke til å fortelle på nettsidene sine hva de bruker de forskjellige tilgangene til.

— Det er lett å bli skremt, så det er nesten like viktig at de forteller hva de ikke bruker tilgangene til.

Finn Myrstad er fagdirektør for digitale tjenester hos Forbrukerrådet. Han sier at det finnes apper som bare er ute etter å få tilgang på mest mulig informasjon.

— Informasjon kan bli misbrukt eller videresolgt uten at du vet det. Sikkerheten kan også være for dårlig, og personlig informasjon kan lekke ut.

Myrstad viser til at de siste årene har det vært mange saker hvor store selskaper har fått databasene sine hacket.

Her kan du lese en rapport fra 2011 hvor Datatilsynet gjorde en lignende kartlegging av 40 apper.

Lommelykt-skandale

Vi kjenner ikke til at noe personlig informasjon er misbrukt i det siste fra de appene vi har sjekket. Men en av de største app-skandalene skjedde i desember i fjor da det ble kjent at en populær lommelykt-app for Android solgte informasjon om hvor de forskjellige brukerne oppholdt seg.

Og i 2012 ble det avslørt at Linkedin-appene til Iphone og Ipad sendte informasjon fra brukernes kalendere uten at Linkedin-brukerne visste om det.

Se interaktiv grafikk øverst i saken hvor du kan sjekke hvilke tilganger 70 apper ber om. Der kan du også lese forklaringene til selskapene om hvorfor de ber om tilgangene.

Merk: Det kan være andre tilganger som utgjør en fare for personvernet og sikkerheten som vi ikke har tatt med i oversikten.

Undersøkelsen er gjort i begynnelsen og midten av mars.