— De aksjonistene som ikke etterkommer pålegget om å fjerne seg fra området pågripes i skrivende stund, sier operasjonsleder i Oslo Politidistrikt, Rune Hekkelstrand til E24.

Mandag formiddag tok Extinction Rebellion seg inn i Olje- og energidepartementet. Ifølge NRK var omtrent 20 aktivister i bygget.

Gruppen har varslet flere store aksjoner i Oslo denne uken.

DEMONSTRERTE: Politiet pågrep sent mandag ettermiddag 19 demonstranter som ikke ville forlate området ved Olje- og energidepartementet Foto: Hanna Hjardar, VG

Mandag ettermiddag sperret de også for trafikken på Ring 2 i Oslo på Majorstuen.

– Demonstranter har sperret trafikken i majorstuekrysset fra kirkeveien til Suhmsgate. Politiet har satt opp sperringer og omdirigerer trafikken, skrev Oslo politiet på Twitter.

Ved Olje- og energidepartementet går det rolig for seg, ifølge Politiet som opplyser at flere av aksjonistene sitter på bakken og nekter å flytte seg.

Operasjonsleder Hekkelstrand sier Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) ba dem om å fjerne aktivistene rett før klokken 17.00.

– Enormt dårlig tid

Gruppen skriver på Facebook at det er 17 aktivister fra Extinction Rebellion Ung som var inne i departementet som en protest mot regjeringens oljepolitikk. Gruppen krever at «regjeringen stanser all oljeleting og trekker tilbake 23–25 konsesjonsrunde».

– Vi er her i dag for å kreve en annerledes olje- og energipolitikk, sa en av aktivistene som mandag demonstrerte utenfor Olje- og energidepartementet.

– Vi har enormt dårlig tid. Vi har prøvd andre demokratiske kanaler. Vi har kommet frem til at sivil ulydighet er et nødvendig grep, fortsetter han.

Politiet understreket samtidig at rundt 150 aktivister satt utenfor departementet, og er klare til å håndtere situasjonen og eventuelle andre aksjoner utover uken.

– Politiet har tilstrekkelig med ressurser, og er klar over planene til denne gruppen. Vi er forberedt, sier operasjonsleder Hekkelstrand.

Tidligere denne uken skal den samme gruppen ha sperret innkjørselen til oljeanlegget Stureterminalen i Øygarden i Hordaland.

– Extinction Rebellion gjør opprør for livet og krever at styresmaktene erkjenner sannheten om den miljø- og klimakrise vi befinner oss i, skriver gruppen om seg selv på Facebook.

Flere aktivister sitter inne i Olje- og energidepartementet. Foto: Amanda Askeland/VGTV

Bru: - Synd

Olje- og energiminister Tina Bru møtte demonstrantene som tok seg inn i departementet hun leder.

– Det er synd at demonstrantene tyr til sivil ulydighet og at denne gruppen tar til orde for at demokratiet er problemet og vil flytte makt fra folkevalgte organ til det de selv mener er riktig, sier hun i en uttalelse.

Hun er uenig i virkemidlene aktivistene bruker, men deler bekymringen for klimaendringene, og hva de kan føre til om ikke kampen mot dem intensiveres globalt.

– Vi kommer aldri til å lykkes i kampen mot klimaendringene om vi skroter demokratiet på veien.

Flere mennesker har samlet seg utenfor Olje- og energidepartementet. Foto: Mattis Sandblad/VG

– Vi må ikke miste hodet

Utenfor departementet møtte Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug. Hun sier til VGTV at hun gikk ned til der aktivistene samlet seg, fordi hun ønsket å si sin mening.

– Jeg forstår engasjementet deres, forstår at mange nå er bekymret. Men det vil ikke løse noen ting for Norge å legge ned oljenæringen som de tar til orde for, fordi vi flytter arbeidsplasser og utslipp til andre land, sier Frp-lederen.

Sylvi Listhaug (Frp) møtte aktivistene utenfor Olje- og energidepartementet. Foto: MATTIS SANDBLAD/VG

Hun sier at hun er enig med aktivistene i at utslippene skal ned, men legger til at:

– Vi ikke kan miste hodet og tro at Norge skal redde hele verden, sier hun.

Raser mot aktivistene

Carl Oscar Vik og Aksel Faro var blant aktivistene som snakket med Listhaug.

– Vi bruker hodet ved å redde den eneste planeten vi har, ropte Vik da Fremskrittspartiets leder forlot stedet.

De to sier at de ikke føler at de blir hørt, men syns det er bra at hun kom ned og hørte hva de hadde og si.

– Selv om hun overhodet ikke er enig, sier Vik til VGTV.

Aktivister fra Extinction Rebellion inne i Olje- og energidepartementet mandag. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Foto: Stein Bjørge/Aftenposten

Får støtte fra MDG

Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne forstår at gruppen aksjonerer.

– De viser sin desperasjon etter mange tiår med katastrofalt dårlig klima- og miljøpolitikk i Norge, sier han i en uttalelse.

Han beskriver sivil ulydighet som enkeltmennesker som aksepterer straff for å markere saker de mener samfunnet gjør feil.

– Sivil ulydighet er jo dypest sett en enorm respekt for demokratiet, sier han.

Foto: Stein Bjørge/Aftenposten

To av aktivistene møtte pressen inne i resepsjonen mandag ettermiddag. De fortalte at de snakket med statsråd Bru, men at de ikke var enige med hverandre i denne saken.

På spørsmål om hva de tenker om å gå inn i departementet uten lov, så mener de det er greit «i en nødssituasjon». Hun trekker frem at de har streiket, brølt for klimaet og sagt ifra i flere år.

– Det er fredelig og rolig her, vi fikk gå rett inn og pratet og hilste, og når vi fikk komme inn så har vi bare sitte her, sier en av kvinnene og legger til at de har takket nei til å gå fra stedet.

Olje- og energidepartementet forklarer at det er DSS som bemanner resepsjonen, og ifølge dem har ingen har kommet innenfor sikkerhetsslusene i bygget.

Aktivistene har sagt til DSS at de ønsker å sitte i resepsjonen til departementet endrer oljepolitikken eller de blir fjernet av politiet.

– De er en rolig høflig gjeng som vi har god dialog med, skriver DSS.

I en tidligere utgave av denne saken stod det at Olje- og energidepartementet ba politiet fjerne aktivistene fra bygget, men det riktige er at denne beskjeden kom fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS). Saken ble endret 23. august 2021, klokken 18.28.