Med bedriften K.G. Puntervold AS' fremtid i tankene kan man jo håpe at dette ikke skal bli arbeidshverdagen fremover. Men her ser man altså f.v. Kjetil Holta, Odd J. Nelvik, Stig Bareksten og Ole Puntervold. Foto: Jørn Grønlund

— Det føles riktig å selge nå, og jeg vet at de som overtar, er proffe folk som vil bedriften vel, sier Ole Puntervold (65).

Nylig solgte han alle aksjene i K.G. Puntervold AS på Østerhus Industriområde i Grimstad til Det norske Brenneri AS, som samtidig er K.G. Puntervolds største kunde. Bak Det norske Brenneri står blant andre Odd J. Nelvik, som mange vil huske som sjefredaktør i Se og Hør, dessuten Kjetil Holta fra Notodden. Han har god råd; han fikk intet mindre enn 2,1 milliarder kroner for sin andel i Tinfos-konsernet da det ble overtatt av Eramet i 2008. (Øye Smelteverk i Kvinesdal var jo en del av den handelen.)

Epler og brennevin

K.G. Puntervold, stiftet av Ole Puntervolds far i 1951, er kanskje mest kjent for eplemost. Det er ikke få tusen sørlendinger som har stått i kø med æblene sine om høsten, levert dem på Puntervolds trailer og hentet kasser med ferdig eplemost på flaske ved neste stasjon på den tidvis noe regnfulle plassen.

En periode ble det også forhandlet vinråstoff. Men i 2005, da monopolet på å produsere brennevin ble opphevet etter 80 år, var Puntervold først ute med å gripe sjansen. Siden er det blitt frembrakt store kvanta ildvann på Østerhus - mest akevitt, hvor merkevarene Arvesølvet og Hellstrøm (i nært samarbeid med ham du vet) er mest kjent, men også whisky, eplebrennevin, fruktbrennevin og gin. Alt sammen fremstilles i klassiske kobberkjeler av de åtte ansatte, anført av sivilingeniør Ole Puntervold selv.

Knallår

Økonomisk sett ble 2013 et uvanlig godt år for K.G. Puntervold. Omsetningen steg med 36 prosent og overskuddet ble firedoblet fra året før. Hva Det norske Brenneri AS har måttet betale for Puntervold-aksjene er hemmelig, men det kan ikke være noen vill antagelse at det er mer enn de åtte millioner kronene egenkapitalen var bokført med ved utgangen av 2013.

Med bedriften K.G. Puntervold AS' fremtid i tankene kan man jo håpe at dette ikke skal bli arbeidshverdagen fremover. Men her ser man altså f.v. Kjetil Holta, Odd J. Nelvik, Stig Bareksten og Ole Puntervold. Foto: Jørn Grønlund

— Jeg er godt fornøyd med pris og betingelser, lyder det fra Ole Puntervold, som skal fortsette som daglig leder til månedsskiftet juni/juli. Deretter blir han konsulent under samme tak.Om fjoråret sier han for øvrig dette:

— Eplehøsten ble rekordartet. Jeg har aldri sett maken til eplemengder! Vi produserte 470.000 flasker eplemost og solgte 550.000 flasker - differansen hadde vi på lager fra før. I tillegg fremstilte vi 200.000 flasker akevitt.

- Ta det med ro

Det norske Brenneri AS har sendt ut en pressemelding om oppkjøpet av K.G. Puntervold. Overskriften er «Årets største akevittkjøp» og tonen offensiv. Det skal satses på norsk kvalitetsakevitt i markeder som Europa, USA og Østen.

Samtidig beroliges hobbygartnere som måtte nære bekymringer.

— Vi skal videreføre og videreutvikle produksjonen av eplemost. Så hageeiere på Sørlandet kan ta eierskiftet med stor ro, understrekes det fra Det norske Brenneri AS.

K.G. Puntervold AS
20132012
Inntekter20,014,7
Ord. avskrivninger0,50,4
Driftsresultat3,71,0
Resultat før skatt3,60,9
Anleggsmidler1,91,7
Omløpsmidler10,78,5
Egenkapital8,05,5
Langsiktig gjeld0,00,6
Kortsiktig gjeld4,54,1
Regnskapets info.nivå{numb}
Inntjening{smile}{smile}
Betalingsevne{smile}{smile}
Egenkapitalandel{smile}{smile}
(Alle tall i millioner kroner)