Lokale råvarer: Gode råvarer er helt nødvendig for at maten skal bli bra, ifølge restaurantsjef Max Hansen (t.h.). Ved Gillsvannet finner de ramsløk, muske og granskudd. Her sammen med Kasper Nicolajsen og Nicolai Ellitsgaard Pedersen (t.v).? Foto: Reidar Kollstad
Får heder: Danmark er tungt representert i staben på Måltid, men tre nordmenn har sluppet gjennom nåløyet. Fv. André Larsen, Simon Iversen Kvivik, Søren Jerslev, Ruben Langkås Paulsen, Kasper Nicolajsen og Nicolai Ellitsgaard Pedersen. Foran står restaurantsjef Max Hansen. ? Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: — Det er bare helt fantastisk. Jeg er veldig stolt av gjengen her, det er utrolig moro, både for restauranten og landsdelen, sier Max Hansen, restaurantsjef på Måltid i Kristiansand.

Restauranten i Tollbodgata fikk nylig Fædrelandsvennens matanmeldere til å trille sekser på terningen. Nå får den også internasjonal anerkjennelse, i en guide utarbeidet av den danske matskribenten og restaurantanmelderen Bent Christensen. Han baserer funnene på nasjonale guider, ledende matkritikere og tungvektere i det gastronomiske miljøet.

Blant 100 restauranter i Norden, troner Måltid på en 71. plass. På førsteplass ligger den danske restauranten Noma, med svenske Frantzen/Lindeberg i Sverige like bak. Første norske på listen er Maeemo på 11.plass, restauranten som nylig fikk to stjerner i Michelin-guiden, mens Bagatelle i Oslo har landet tre små plasser foran Måltid, på en 68. plass. Kun 14 norske restauranter har fått plass på lista.

— For å sette det litt i perspektiv: Denne lista er utarbeidet av de samme folkene som lager listen over de 50 beste restaurantene i verden. Det henger høyt å komme med i dette selskapet, forklarer Hansen.

Enkle retter

— Hvorfor tror du dere er med?

— For det første har vi en utrolig bra stab her. Det er en gjeng unge, talentfulle gutter som har jobbet på noen av Norges og Danmarks beste restauranter. I tillegg har vi et veldig godt konsept. Vi har få og enkle retter, basert på lokale, sesongbetingede råvarer. Vi tror ikke på å pynte for mye med retten, vi vil la råvarene tale for seg, sier Hansen.

Restaurantsjefen, som opprinnelig er fra Danmark, har bodd i Norge de 11 siste årene. Han ble headhuntet til jobben av innehaver av Måltid, Johan G. Olsen for snart fire år siden. Olsen eier majoriteten av restauranten sammen med broren, Martin, og hentet Hansen fra Michelin-restauranten Haga i Bærum. I løpet av det siste året har Hansen rekruttert enda flere dansker fra Michelin-restauranten Henne Kirkeby kro ved Esbjerg.

Mange dansker

— Det er ikke fordi nordmenn ikke er flinke nok, men det er ikke så lett å finne folk her. Rekrutteringen til bransjen er for dårlig, og de som jobber i bransjen har det gjerne som en ekstrajobb ved siden av studier. Da er det vanskelig å finne dedikerte og flinke nok folk, sier Hansen.

Også det sørlandske publikummet har latt vente på seg. Men nå er det i ferd med å løsne, forklarer restaurantsjefen.

— Sørlendingene er litt langsomme, litt trege. De holder seg gjerne til det vante og trygge, men så er de til gjengjeld innmari lojale. Når de først oppdager en plass, og liker den, så kan du vedde på at de kommer tilbake.

Koster å satse

Men det koster å satse, og på inntektssiden har det gått mer trått. Restauranten har i løpet av de siste fem årene tapt flere millioner kroner. Men brødrene Olsen har åpenbart tro på konseptet, og har investert flere nye millioner i restauranten.

— Jeg skal ikke legge skjul på at det har kostet, men ting er definitivt i ferd med å løsne. Det har gått langt bedre de siste årene. Dessuten er dette et langsiktig prosjekt. Vi visste det ville koste, men vi tror på det å gå for noe du har bestemt deg for. Og da må du bare holde ut, sier Johan G. Olsen.

— Vi har jobbet hardt for å komme dit vi er. Det har kostet mye. Men nå får vi betalt, og vi er vanvittig stolte. Ifølge denne listen, er vi Norges 11. beste restaurant, sier Olsen.

Følgende norske restauranter er plukket ut:

Maeemo (11. plass) / Oslo

Oscarsgate (15) / Oslo

Ylajali (37) /Oslo

Renaa (39) / Stavanger

Statholdergaarden (41) / Oslo

OndaMezzanin (46) / Oslo

Grefsenkollen (49) / Oslo

Tango (56) /Stavanger

Fem bord (64) / Trondheim

Bagatelle (68) / Oslo

Måltid(71) / Kristiansand

N.B. Sørensen (72) / Stavanger

Cru (75) / Oslo

Søtt + Salt (82) / Bergen