Etter Aftenpostens avsløring om DNB Luxembourgs administrering av postboksselskaper på Seychellene, har DNBs konsernsjef Rune Bjerke gått ut og sagt at hverken han selv, DNB-styret eller konsernledelsen kjente til at DNB Luxembourg sendte rike kunder til skatteparadis ved hjelp av advokatfirmaet Mossack Fonseca.

– Dette har gått under radaren på styret, konsernledelsen og internrevisjon, sa Bjerke til Aftenposten på mandag.

Den delvis statseide banken har iverksatt gransking etter avsløringene.

Aftenposten kan nå dokumentere at to personer som i dag har toppstillinger i DNB, hadde kontakt med Mossack Fonseca.

De mottok dokumenter som handlet om administrasjonen av selskapene på Seychellene. En av dem har signert en rekke dokumenter om postboksselskapene.

Sitter i samme styre

Håkon E. Hansen er nylig utnevnt til daglig leder for DNB Private Banking. Det er et uttalt satsingsområde for DNB. Satsingen tilbyr eksklusive avtaler til velstående kunder.

Han har vært administrerende direktør i DNB Luxembourg siden 2006. I denne perioden møtte han Mossack Fonsecas representanter i Luxembourg. Aftenposten sitter på flere e-poster som viser at Hansen administrerte en rekke av postboksselskapene.

Siden mars 2013 har Hansen og konserndirektør i DNB, Tom Rathke, sittet sammen i styret for DNB Luxembourg.

  • Den ene av dem, Hansen, administrerte selskapene på Seychellene i mange år.

  • Den andre, Rathke, har uttalt til Aftenposten at han ikke har visst noe om postboksselskapene.

  • Bjerke har sagt at konsernledelsen ikke visste noe.

Aftenposten har stilt spørsmål til DNB om hvordan dette er mulig, og hva det sier om den interne kommunikasjonen i DNB. Dette har kommunikasjonsavdelingen unnlatt å svare på.

To DNB-topper informert

Jarle Mortensen er i dag er divisjonsdirektør i DNB med ansvar for bedriftsmarkedet i Oslo, Asker og Bærum. I 2009 var han konstituert konserndirektør i DNB i fem måneder og satt da i konsernledelsen.

Mortensen satt som styreleder for DNB Luxembourg fra mars 2009 til mars 2010. Han var da oppført som Mossack Fonsecas kontaktperson i Luxembourg. I 2012 fikk han en e-post fra Mossack Fonseca, som ba om oppdatert informasjon om selskapene på Seychellene.

Dette fremkommer av interne dokumenter fra det panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har fått tilgang til. Dokumentene er delt med International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Aftenposten og over 100 andre medieorganisasjoner.

Her er noe av kontakten mellom DNB-toppene og Mossack Fonseca:

  • Håkon E. Hansen signerer på vegne av DNB på en rekke dokumenter i forbindelse av oppløsing av selskaper, i hovedsak i årene 2010 og 2011. På dokumentene står alle opplysninger om selskapenes egentlige eiere og tilknytningen til Seychellene og Mossack Fonseca.

  • I møtenotater fra Mossack Fonseca står det at Hansen deltok på et møte med to representanter fra Mossack Fonseca i Luxembourg 8. mars 2010. To andre fra DNB deltok også. De diskuterte videre samarbeid mellom DNB og Mossack Fonseca. «Dersom vi fortsetter samarbeidet med dere, så trenger ingenting å forandre seg, og vi sparer penger», er en DNB-ansatt sitert på i notatene.

  • I Mossack Fonsecas interne registre er Hansen og Jarle Mortensen oppført som kontaktpersoner i DNB Luxembourg. Hansen har vært kontaktperson siden mars 2010 og står oppført med e-postadresse og tre telefonnumre. Mortensen ble oppført som kontaktperson i Mossack Fonseca i juli 2011. * Hansen er mottager av en rekke e-poster fra Mossack Fonseca, blant annet om lovendringene på Seychellene. Han videresendte denne internt i DNB Luxembourg.

  • I en e-post til en dansk kunde skriver Hansen: «Det er dessverre ingen tvil om at vi står ansvarlige for gebyrene til Mossack Fonseca».

  • I en e-post 17. februar 2014 får Hansen en oversikt fra Mossack Fonseca over 18 DNB-selskaper på Seychellene.

  • 27. november 2012 kontaktet Mossack Fonseca Mortensen for å få oppdatert informasjon om DNB-selskapene på Seychellene i forbindelse med lovendringen som betyr at aksjonærene må oppgi navn.

– Ingen overraskelse

Aftenposten har vært i kontakt med Hansen, som henviser til DNBs informasjonsavdeling for videre kommentar. Aftenposten har ikke fått tak i Mortensen, men via DNBs informasjonsavdeling bedt om å få en kommentar til opplysningene. Informasjonsavdelingen informerer at de svarer på vegne av begge.

Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, understreker at Aftenpostens dokumentasjon ikke viser at Jarle Mortensen hadde kontakt med Mossack Fonseca mens han var konserndirektør. Det til tross for at han i samme periode var styreleder i DNB Luxembourg. Westerveld er ikke overrasket over Aftenpostens avsløringer.

– Gitt det vi vet i dag, er det ingen overraskelse at det har vært kontakt mellom ansatte i DNBs datterselskap i Luxembourg og advokatselskapet, sier han.

– Rune Bjerke har sagt at ordningen med postboksselskaper har gått under radaren. Står han fast ved dette?

– Rune Bjerke har sagt at så langt vi vet har hverken styre, konsernledelse eller andre organer i Norge behandlet denne saken. Bjerke sa også til Aftenposten at vi ikke vet alt som har skjedd bakover i tid, sier Westerveld.

Videre sier Westerveld at DNB er i gang med en omfattende undersøkelse for å klarlegge fakta, og at de derfor setter pris på at de får forelagt informasjon om den kontakten som har vært.

– Det vil inngå som en del av undersøkelsen, og så må vi komme tilbake med en helhetlig vurdering når undersøkelsen er ferdig.

Deltok på møte med Mossack Fonseca

I Mossack Fonsecas interne registre står Hansen oppført som en av advokatselskapets kontaktpersoner I DNB Luxembourg. Hansen har vært Mossack Fonsecas kontaktperson siden mars 2010 og står oppført både med sin arbeidstittel («managing director»), e-post og tre ulike telefonnummer.

Samme måned deltok Hansen på et møte i Luxembourg med to representanter fra Mossack Fonseca. Der diskuterte de videre samarbeid.

Som Aftenposten skrev mandag, ble de siste postboksselskapene på Seychellene oppløst etter lovendringer som innebar at aksjonærene ikke lenger kunne være anonyme. Både Mortensen og Hansen ble informert om disse lovendringene av Mossack Fonseca.

Så sent som våren 2014 mottar Håkon Hansen e-post om status for selskapene, som da er under avvikling.