KLART KRAV: Administrasjonsleder Terje Larsen i Vest-Agder Idrettskrets sier det er viktig at anlegg som mottar spillemidler tilpasses idrettens behov. Foto: Torstein Øen
KREVER LEIE: Daglig leder Atle Homme i Sørlandsbadet ser ikke noe galt i at Sørlandsbadet tar betalt for treningstid til det lokale idrettslaget. Foto: Roar Greipsland

LYNGDAL: Mens stupe— og svømmeklubbene i Kristiansand er lovet rikelig med gratis treningstider i nye Aquarama i Kristiansand, må svømmegruppa i Lyngdal IL betale leie for treningstid på sene kveldstimer et par ganger i uka.

Hovedbassenget i Sørlandsbadet har heller ikke tribune eller er plass rundt bassenget til å avvikle svømmestevner.

– Bør være gratis

Organisasjonssjef Terje Larsen i Vest-Agder Idrettskrets mener anlegg som er delfinansiert med spillemidler som hovedregel bør gi gratis treningstid til barn og unge som driver organisert idrett.

– Vi er et badeland som nok er mer tilrettelagt for opplevelser enn idrett, og det er riktig at Lyngdal IL må betale leie for den tiden de trener hos oss, bekrefter daglig leder Atle Homme i Sørlandsbadet.

Hovedtrener for svømmegruppa i Lyngdal IL, Dan Mossmann, sier at det av hensynet til badegjestene i Sørlandsbadet nærmest ville være umulig å arrangere et svømmestevne der. Han forteller også at idrettslaget har fått tildelt sene treningstider når det ellers er få besøkende i anlegget. Da Sørlandsbadet ble bygd ble det ikke gjort plass til publikum, dommere, tidtakere og svømmere på land med tanke på å arrangere svømmestevner.

Aksjeselskaper

Som Fædrelandsvennen har skrevet tidligere risikerer Aquarama i Kristiansand å gå glipp av opptil 35 millioner kroner i tippemidler fordi det er et privat selskap som skal drifte anlegget. Sørlandsbadet har også et privat driftsselskap, men til forskjell fra Aquarama har dette forpliktet seg til ikke å ta ut eventuelle fortjenester.

– Idrettskretsen legger seg ikke opp i hvordan den enkelte kommune vil organisere sine idrettsanlegg. Det viktigste for oss er at anleggene blir tilpasset idrettens behov og interesser, sier Terje Larsen.

Gratis i Aquarama

– Jeg mener det bør veie tungt i søknaden om statlige spillemidler at Aquarama er planlagt og vil bli drevet på idrettens premisser. Fram til det nasjonale anlegget i Bergen står ferdig, vil dette være det desidert beste svømme- og stupeanlegget i Norge. At det private driftselskapet tar en stor økonomisk risiko ved å forplikte seg til å drifte og vedlikeholde anlegget slik at det fremstår omtrent som nytt i 60 år, bør etter min mening veie tungt ved behandling av spillemiddelsøknaden. Vi må ikke glemme at den gamle svømmehallen var total nedslitt etter 45 år og terapibassenget fra 1992 var totalt nedslitt, sier idrettssjef Terje Abrahamsen i Kristiansand kommune.