Kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i NOV etter dagens allmøte med de ansatte. Foto: Reidar Kollstad

Onsdag morgen fikk de ansatte i National Oilwell Varco (NOV) beskjed om at totalt 1500 ansatte må gå fra bedriften innen nyttår.

Av disse er det 900 fast ansatte som må gå, mens de resterende 600 er innleid arbeidskraft. Nyheten betyr at hver tredje NOV-ansatt i Norge må gå innen utgangen av 2015. Dette ble kjent under simultane allmøter på alle NOVs virksomhetssteder onsdag.

— Dette var en vond sommerhilsen å gi til de ansatte, sier kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø til Fædrelandsvennen.

Ledelsen i NOV Norge forstår at en slik nedbemannig forårsaker uro og usikkerhet.

Administrerende direktør Tor Henning Ramfjord sier dette:

— Dette er utrolig tøft for våre ansatte.

Dag Nordbø supplerer:

— Vi vet at gjennomsnittsalderen i NOV er på 38 år. Da har man gjerne stort huslån og små barn. Da er det vanskelig hvis en av forsørgerne mister jobben, og i noen tilfeller kan det være to i en familie som mister jobbene sine.

LES OGSÅ: - Dette er en kjempetøff morgen

Kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i NOV etter dagens allmøte med de ansatte. 1500 ansatte mister jobben i bedriften.

— Dette får alvorlige konsekvenser både for de ansatte og for samfunnet, sier Ramfjord til Fædrelandsvennen.

Utelukker ikke nye kuttrunder

I en pressemelding som ble sendt ut ikke lenge etter allmøtene, kom det også fram at nedbemanningen ikke nødvendigvis er den eneste for Sørlandets største private bedrift.

— Den usikre markedssituasjonen fører også til at vi i dag ikke kan si hvor omfattende nedbemanningsprosessen vil bli på litt lengre sikt, skriver NOV i pressemeldingen.

- Dramatisk for Sørlandet

Overfor Fædrelandsvennen utdyper Dag Nordbø:

— Det ble en del uro da vi samtidig varslet at det kan komme en runde to.

Det presiseres i pressemeldingen at det er i NOV Norge at 1500 må gå.

— Bakgrunnen er de store endringene i bransjen, med reduserte investeringer og redusert salg av nytt utstyr. Ledelsen i NOV Norge forstår at en slik nedbemanning forårsaker uro og usikkerhet, og at mange av våre ansatte kan komme i en svært vanskelig situasjon, står det i pressemeldingen.

Etter det Fædrelandsvennen har grunn til å tro, vil de varslede bemanningskuttene hos NOV bli konkretisert på allmøter onsdag. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Med den størrelsen vår bedrift har, så er dette helt klart veldig dramatisk, også for hele Sørlandet, sier Tor Henning Ramfjord.- Dere hadde rekordoverskudd i fjor. Hvorfor var dere da nødt til å foreta så kraftige kutt?

— Vi kan ikke se oss i bakspeilet, vi må se fremover, sier Ramfjord.

Nærmere 500 innleide allerede borte

For få måneder siden hadde NOV 5000 ansatte og innleide medarbeidere her i landet, hvorav cirka 3200 i kristiansandsområdet. Nå er imidlertid kontraktene med mange innleide konsulenter avsluttet, slik at tallene er redusert til mellom 4500 og 4600 totalt, hvorav rundt 2900 i Kristiansand og Søgne.

Hele august kommer til å gå med til å lære opp våre 350 mellomledere med personalansvar i hvordan de skal gå fram i denne prosessen.

Det er altså rundt hver tredje ansatt som må gå innen utgangen av 2015. Til sammenligning: Per sist årsskifte hadde Statoil 19.670 ansatte og 1039 innleide konsulenter i Norge. Nylig ble det kjent at 1500 ansatte skal sies opp og kontraktene med 525 innleide konsulenter avsluttes. Det utgjør følgelig 7,6 prosent av de ansatte og like over 50 prosent av de innleide.

Må trenes i å gi triste beskjeder

Foreløpig er det ikke kjent hvor mange som må gå fra de ulike lokasjonene som NOV har rundt omkring i Norge, men Tor Henning Ramfjord legger ikke skjul på at Kristiansand kommer til å bli hardt rammet.

Det synes også klart at mange i løpet av sensommeren og høsten vil få beskjed om hvorvidt de er blant de som må slutte.

— Hele august kommer til å gå med til å lære opp våre 350 mellomledere med personalansvar i hvordan de skal gå fram i denne prosessen. De må trenes i å gi triste beskjeder, sier Nordbø.

Ramfjord og Nordbø er også tydelige på at kompetanse er viktigste kriterium når det skal besluttes hvem som får bli og hvem som må gå.

— Å sikre nødvendig kompetanse fremover vil stå sentralt, men ansiennitet vil også inngå i vurderingene. Står det mellom to medarbeidere med lik kompetanse, må den gå som har lavest ansiennitet, forklarer duoen i fellesskap.

Varslet kutt i april

Det var sent i april at NOV-styret vedtok å starte nedbemanning. Onsdag 29. april gikk det ut info via e-post til samtlige ansatte i Norge.

I april utdypet Tor Henning Ramfjord de varslede kuttene slik:

— Vi vet ikke hvor lenge markedssituasjonen varer, men ser ingen lysning på kort sikt. Derfor er vi nødt til å starte en prosess for å tilpasse oss. Vi kan ikke si hvor mange som må gå, og hvor i Norge de må gå fra. Nå iverksettes en prosess i samarbeid med de tillitsvalgte. I løpet av prosessen skal slike spørsmål avklares. Det samme gjelder hvilke kriterier som skal legges vekt på i utvelgelsen.

I mai ble det klart at NOV ville bli mer konkrete i løpet av juni.

Administrerende direktør Tor Henning Ramfjord i NOV. Foto: Torstein Øen

Overskudd, men ordretørke

Som Fædrelandsvennen meldte for få dager siden, hadde det norske NOV-selskapet rekordomsetning på 45 milliarder kroner i 2014, og 4,8 milliarder kroner i overskudd før skatt.

Fra hovedkontoret i Houston er det også meldt om et pent konsernresultat for første kvartal 2015, men innen Rig Systems ble det spist 17,4 milliarder kroner av ordrebeholdningen i løpet av kvartalet, mens kun 1,9 milliarder gikk inn.

Det er også knyttet stor usikkerhet til kontraktene på intet mindre enn 22 komplette borepakker til kunder i Brasil. De 22 pakkene utgjør en betydelig del av NOVs ordrebok.

— Vi er nødt til å håndtere overkapasiteten som er i ferd med å bygge seg opp. Det inngår som en del av det å drive virksomheten på godt vis, understreket Tor Henning Ramfjord da kuttprosessen ble varslet.

- Ryddig prosess

Fædrelandsvennen prøvde å kontakte flere NOV-tillitsvalgte tirsdag. Den eneste vi fikk kontakt med var Kaspar Frengstad fra Industri Energi.

— Prosessen har vært ryddig. Ledelsen har opptrådt inkluderende og greit. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere noe nå, bortsett fra å konstatere at situasjonen i alle tilfeller er kjedelig, sa Frengstad til Fædrelandsvennen.