Olje- og energiminister Tord Lien (i midten) foretok den offisielle åpningen av kraftanlegget Brokke Nord og Sør med Skarg kraftverk i Bykle fredag ettermiddag. Sermonien foregikk på toppen av den 50 meter høye demningen til dam Sarvsfossen. Kraftverksdirektør Reidar Ove Mork (t.h.) i Otra Kraft lot Frp-statsråden beholde kniven han kuttet snora med. Til venstre i bildet er konserndirektør Knut Barland i Skagerak Energi. Foto: Johs Bjørkeli
Fire fornøyde karer. Fra v ordfører Bjørn A. Ropstad i Evje og Hornnes (Krf), olje og energiminister Tord Lien (Frp), Bykle-ordfører Jon Rolf Næss (Ap) og ordfører i Valle, Tarald Myrum (Sp) utenfor det nye Skarg kraftverk ved Botsvatn i By. Foto: Johs Bjørkeli
Tommy Bjønnes (tv) har hatt ansvaret for store deler av betongarbeidene ved den 50 meter høye demningen til Sarvsfossen. Entreprenør Jo Breivegen og hans Hovden Hytteservice har hatt grave- og grunnarbeider. Foto: Johs Bjørkeli

— Dette anlegget vil bidra til et grønt Norge og Europa i 100 år. De store vannkraftutbyggingenes tid er ikke og bør ikke være forbi, sa olje- og energiminister Tord Lien da han fredag ettermiddag klippet båndet over demningen der Sarvsfossen i Bykle en gang lå.

Olje- og energiminister Tord Lien (tv) og konserndirektør i Agder Energi, Tom Nysted, ble ønsket velkommen til åpning av nytt kraftanlegg i Bykle og Valle av Bykle-ordfører Jon Rolf Næss. Gjestene kom i helikopter. Foto: Johs Bjørkeli

Seremonien markerte at drøyt to års byggetid av 20 kilometer med tunneler og bekkeinntak ved Brokke Nord og Sør er sprengt ut og at den 50 meter høye og 150 meter brede betongdammen i Sarvsfossen i Bykle samt Skarg kraftstasjon i Bykle nå er ferdig.

Vannkraftturisme

Demningen går i en bue over et svimlende juv. Det er anlagt kjørevei over demningen og på østsiden er det bygget en utsiktsplattform.

— Dette anlegget vil tiltrekke seg kraftturister, sa Lien. Det tok også Bykle-ordfører Jon Rolf Næss opp i sin tale.

— Vi vil gjerne vise fram anleggene våre bedre. Vi vil markedsføre Norge som vannkraftnasjonen, sa han.

Lang prosess

Det var en stolt kraftverksdirektør Reidar Ove Mork i Otra Kraft som ønsket velkommen til lunsj og orienterte om utbyggingen. Han har fulgt og ledet kraftutbyggingen i Setesdal gjennom 40 år. Også Mork understreket at de store kraftutbyggingenes tid i Norge ikke er over. Men at Brokke Nord og Sør-utbyggingen til drøyt 900 millioner kroner trolig er den siste store i Setesdal.

Mork la ikke skjul på at denne utbyggingen lå langt inne. Det har gått 28 år fra konsesjonssøknaden ble sendt inn i 1986 til anlegget nå står ferdig.

— Elsertifikater som ble innført var tungen på vektskålen for at det ble vedtatt å bygge dette marginale prosjektet, sier han.

Strømkundene finansierer ordningen over strømregningen, gjennom at kraftleverandørene legger elsertifikatkostnaden inn i strømprisen. Gjennom elsertifiseringen tilføres Otra Kraft 30 millioner kroner årlig gjennom 15 år, til sammen 450 millioner kroner.

— Hele tiden har det vært samstemmighet i bygdesamfunnet her at dette var et ønsket prosjekt. Det har ikke vært kontroversielt, sa Mork om den nye utbyggingen som øker kraftproduksjonen med til sammen 170 GWh, fordelt på 70 i Skarg og 100 i Brokke.

Nye utfordringer

Selv om det var smil, glede over anlegget, samstemmighet og hygge, unnlot ikke ordførerne i Valle og Bykle å peke på utfordringer i fremtiden.

Valle-ordfører Tarald Myrum (t.h.) fra Senterpartiet ble beroliget da olje- og energiminister Tord Lien (Frp) lovet ikke å røre ved kraftverksbeskatningen. Foto: Johs Bjørkeli

— Vi står over for en ny vannkraftepoke når strømoverføringskablene mellom Norge og kontinentet er på plass. Pumpekraftverk og effektkjøring - det vil si utveksling av strøm når for eksempel vindkraftverkene i står stille, døgnvariasjoner av kjøringen og så videre, vil bety hardere kjøring av vannkraftmagasinene våre. Dette kan få innvirkning på fiskebestand, skape erosjon og annet. Dette vil være sentrale temaer i årene som kommer og som vi må følge nøye med på, sa både Valle-ordfører Tarald Myrum og ordførerkollega i Bykle Jon Rolf Næss.Myrum benyttet anledningen til å spørre statsråden om man kunne forvente endringer i kraftverksbeskatningen i de nærmeste årene.

— Han sa at det hadde regjeringen ingen planer om. En uventet sterk uttalelse fra en statsråd, sier Myrum til Fædrelandsvennen. Ordførerne i vannkraftkommuner er vant til at når det snakkes om endringer i kraftverksbeskatningen, bidrar det sjelden til økning i kommunekassene deres.