Sosialhjelpsmottagere bør opp om morran, ut av kjellerstuen og vekk fra Playstation-spill. De bør i aktivitet, og sier de nei til det, bør sosialhjelpen reduseres – til nødhjelpsnivå.

Les også:

Dette er ett av flere forslag arbeids— og sosialminister Robert Eriksson la frem fredag. Årets pakke til sosialhjelpsmottagere er noe annerledes enn den julegaven partiet pleide å gi dem da Frp satt i opposisjon.

Burde som lønnsmottagere fått mer utbetalt

– Sosialmottagerne burde få litt mer til jul på lik linje med lønnsmottagerne, som jo betaler bare halv skatt i desember.

Dette var gjentatte ganger budskapet fra opposisjonspolitiker Robert Eriksson. Han var i flere år Frps sosialpolitiske talsmann på Stortinget. Så sent som i 2012 fremmet han et forslag som plaster på såret fordi den rødgrønne regjeringen ikke ville gi Nav i alle kommuner beskjed om å øke sosialhjelpen i desember.

– Det er uakseptabelt at statsråden overlater vurderingen til de respektive kommuner slik at det varierer fra kommune til kommune og fra bydel til bydel hvilken hjelp som gis – og om den gis, sa Eriksson om en ekstra julepott med sosialstønad.

Men i 2005 – tok han enda hardere i.

Hjerterått og lite solidarisk ikke å gi mer

— Jeg synes det er hjerterått overfor dem som har minst, sa han da de rødgrønne sa nei til et konkret Frp-forslag som ville gitt sosialhjelpsmottagerne en ekstra tusenlapp i desember.

– Vi ville gi litt ekstra til mat, sa han, og påpekte at en sosialklient på det tidspunktet bare hadde ca. 40 kroner pr. dag til mat og klær.

– Jeg synes ikke det er en velferdsstat verdig at mange skal gå julen i møte på dette grunnlaget, mente Eriksson og opplyste at Frp ville ta 170 millioner kroner av oljefondet og gi til sosialhjelpsmottagerne.

Nå: Målrettede tiltak er bedre hjelp

Les også:

Da Aftenposten spurte Eriksson i går om han nå vil foreslå det samme, svarte han slik:

– Det får du snakke med finansministeren om. Det er hun som legger frem salderingsproposisjonen, ikke Arbeids— og sosialdepartementet.

– Men er det en god idé?

– Jeg synes den beste ideen er å legge frem målrette virkemidler og målrettede hjelpemidler som gjør at folk kan komme seg ut av en trasig situasjon og inn i arbeidslivet. Det er mye bedre å hjelpe folk målrettet ut av sosial nød og inn mot arbeidslivet. Det mener jeg er det beste langsiktig.

Et spørsmål til Siv Jensens politiske rådgiver om hvorvidt Frp også i år vil fremme forslag om mer til sosialhjelpsmottagere til jul, svarer han at Jensen er i møte og at «sosialhjelp uansett er arbeidsministerens svar, om du trenger svar i dag anbefaler jeg deg å henvende deg dit.»