LILLESAND: — Om det er hektisk? Ifølge skrittelleren på mobilen passerte jeg 28.000 skritt forrige lørdag. Det er jo litt, sier innehaver og daglig leder for Matkroken Indre Årsnes, Marion Glamsland Berntsen.

På nærbutikken ved Årsneskilen i Høvåg er det full aktivitet når Fædrelandsvennen er innom en sen tirsdags ettermiddag. Natta før har også vært av den hektiske sorten for Marion og ektemannen Bjarne, som hun driver butikken sammen med.

— På sommeren leveres varene klokka åtte på kvelden, og så holder vi det gående med å rydde inn i hyller fram til åtte neste morgen, sier Marion.

I sommer har Bjørn Berntsen (til venstre), bror til butikkeier Bjarne Bertnsen (i midten), fyrt opp grillen flere ganger utenfor nærbutikken. - Kundene liker at det skjer litt, og grillingen har blitt veldig populær, forteller Marion Glamsland Bertnsen. Foto: Richard Nodeland

Halve årsomsetningen

Av de 18 millionene nærbutikken omsatte for i fjor, ble fem av dem, en drøy fjerdedel hentet inn i juli. Legger man til juni og august, er halvparten av årsomsetningen i boks.

— Det er ikke mye fri i skoleferien, nei. Vi er for det meste bare hjemom for å sove, forteller Bjarne.

En halv dag fri

— Men så tok vi oss jo fri fra klokka 12 på onsdag som var. Det var en skikkelig smeigedag, så den nøyt vi til fulle, supplerer kona.

På nærbutikken i Indre Årsnes ved Høvåg er det full aktivitet om sommeren. Kundene kommer både fra landeveien og sjøveien. Foto: Richard Nodeland

Den hektiske sommersesongen gjør også at staben, som fra september til mai for det meste består av én person, må mangedobles.

— Vi har fjorten ansatte, med mellom fem og sju på vakt gjennom skoleferien, forteller Marion.

Prøver å skille seg ut

At nærbutikken ikke har lidd samme skjebne som mange andre, tror butikkeierne har å gjøre med at de prøver å skille seg litt ut.

— Særlig nå på sommeren utvider vi sortimentet så det blir smått kaotisk inne i butikken. Får vi en ny vare, må vi bare presse den inn der det er et ledig hull, sier Bjarne.

Lokal mat og drikke er en av suksesskriteriene til nærbutikken i Indre Årsnes. Foto: Richard Nodeland

— Så tror jeg også det at vi satser på lokale leverandører gjør at kundene får lyst til å handle her, legger Marion til.For både bakervarer, grønnsaker, reker, ost og kjøtt leveres sommerstid fra leverandører i nærområdet. Samt 320 typer øl.

— Det har nok litt å gjøre med interessen min, men jeg har blitt fortalt at det kun er én butikk sør for Trondheim som har større ølutvalg enn oss, sier Bjarne.

Har du lest våre tidligere saker om Matkroken Indre Årsnes?

Fornøyde turister

Wenche Berntsen har feriert i Høvåg i 25 år. Hun handler så ofte hun kan på nærbutikken. Foto: Richard Nodeland

Og både utvalg og lokalmat er noe særlig sommergjestene setter pris på.— Vi har hytte her i Høvåg og ferierer her hver sommer. Nærbutikken her er kjempefin, og jeg handler mye heller her enn i byen, forteller turist Wenche Berntsen.

Hun mener butikken har blitt bedre og bedre for hvert år som går.

— De har lokale oster og lokalt kjøtt, som jeg synes er veldig bra. I år har de også fått lokalt bakverk. Og i tillegg til bra service, har åpningstidene (fra 9 til 21, journ.anm.) mye å si, forteller Berntsen.

Alf Johansen (til venstre) og Per Arne Øyestad valgte nærbutikk fremfor bysenter til dagligvarehandelen, og var godt fornøyd med det. Foto: Richard Nodeland

Også 'førstegangsbesøkende' Alf Johansen og Per Arne Øyestad fra henholdsvis Oslo og Nesodden satte pris på nærbutikken.— Vi er på ferie hos bekjente i Høvåg og valgte å handle her fremfor i senteret. Det viste seg å være et lurt valg, mener de to.

- En livsstil

Og selv om det er full fart gjennom hele sommeren, bedyrer butikkekteparet at de ikke angrer på yrkesvalget.

Marion Glamsland Bertnsen jobber døgnet rundt om sommeren, og mener godt humør og god service er viktige ingredienser for å få hjulene til å gå rundt for nærbutikken. Foto: Richard Nodeland

— Nei, selv om vi av og til lurer på hva vi holder på med, humrer Marion.- Det er en livsstil, og vi er innforstått med at det ikke blir noe sosialt på sommeren, forteller Bjarne.

— Så lenge det er gøy, kan vi jobbe mye begge to. Vi er nok litt konkurransemennesker. Derfor håper vi jo også å nå 20 millioner i omsetning i år, mot 18 i fjor, sier Marion.

- Går greit

- Blir det noen penger av det da?

— Det er mindre og mindre fortjeneste på varene, men vi har vært flinke til å kutte kostnader, så enn så lenge går det greit, svarer Marion.

— Men vi må gjøre litt selv. Ellers er det ikke noen penger i det, avslører Bjarne, før de løper ut i butikken for å rydde i hyller, hjelpe til i kassa og trå til der det ellers behøves.