– Norges Bank sier fremdeles at komiteen er beredt på å heve renten igjen. Det er etter min mening skuffende.

– Jeg skulle gjerne sett at de nå sa at vi har nådd toppen. At vi kanskje kommer til å ligge der en stund, men at renten etter alt å dømme bare skal nedover.

Det sier sjeføkonom Tore Grobæk Vamraak i Sparebanken Sør etter Norges Banks rentebeslutning torsdag. Sentralbanken holder renten uendret på 4,5 prosent.

– Det ville gitt et nødvendig psykologisk signal til de som står overfor store investeringsbeslutninger. De tar tid, og boligbyggingen, ikke minst, ville hatt veldig godt av et sånn type signal, sier Vamraak.

Norges Bank anslår fortsatt at renten vil holde seg høyt «en god stund».

– Det er jeg for så vidt enig i, for den store usikkerheten er lønnsutviklingen og oppgjøret i frontfagene.

– Min analyse er at det ikke vil skje noe før etter lønnsoppgjøret. Det er et rentemøte rett før sommeren, hvor jeg tenker at lønnsoppgjøret vil være avgjørende for hvilken utvikling vi da får, sier Vamraak.

– Ville være galskap

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets er av et helt annet syn enn Vamraak, sier han.

– Å kommunisere at det hadde vært utenkelig å sette opp renten, ville være galskap. Det er klart det kan skje ting som gjør at renten må bli satt opp igjen, sier Andreassen.

Samtidig understreker sjeføkonomen at heller ikke han tror renten skal mer opp. Men at det likevel kan skje ting, kan heller ikke utelukkes.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1. Foto: Cicilie S. Andersem

– Det vi vet er at Norges Bank gjør nye vurderinger hvert kvartal. Økonomene og markedet gjør det hver dag. Og når man mener noe annet om renten i dag enn i går, så er det fordi det har skjedd noe. Og vi vet ikke hva som kommer til å skje, sier han.

– Det å legge til grunn at renten helt sikkert kommer til å bli satt ned, og å basere økonomien sin og investeringene sine på det, det er dristig. Jeg tror nok rentene kommer ned, men jeg vet det ikke. Og jeg vil ikke basere økonomien på det, sier Andreassen.

Tror vi kan få ny heving

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier under VGTVs sending at første rentekutt sannsynligvis først vil komme over sommeren.

– Markedet venter at renten skal bli liggende på dette nivået. Vi må forbi juni før vi ser at det ventes et rentekutt. Forventningene her skyves lenger ut.

– Kan vi få en ny renteheving i år?

– Det er ikke utenkelig. Norges Bank anslår en sannsynlighet på 10-20 prosent, så det kan man ikke utelukke. Faktorer som påvirker det er lønnsøkning, om den blir sterk, og kronekursen. Men hovedforventningen er at toppen er nådd, sier Hov.

Sjeføkonom i Sparebank 1 Gruppen Elisabeth Holvik. Foto: Finn Ståle Felberg

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank Gruppen mener Norges Bank har tatt de makroøkonomiske nøkkeltallene på alvor.

– Dette er et klart varsel om at Norges Bank tar kronekursen og de smitteeffektene som kommer inn i norsk økonomi gjennom valutakurskanalene, på alvor, sier hun.

– De signaliserer at de mange rentekuttene som er priset inn i rentemarkedet, ikke er noe Norges Bank ønsker, sier Holvik.

Hun peker på at markedet priser inn at rentene skal kuttes med rundt ett prosentpoeng i år.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret. Foto: Foto: Siv Dolmen / Foto: Siv Dolmen

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret sier hun er usikker på om det første rentekuttet kommer så tidlig som mange venter, og spesielt om det blir så mange.

Markedet forventer fem til seks rentekutt de neste to årene.

Macic tror man nå vil se at mange blir truffet av den fulle effekten av rentehevingene samtidig som økonomien bremser og ledigheten stiger.

– Det jeg frykter er at vi ikke har sett alle de negative effektene av rentehevingene hittil, verken på arbeidsmarkedet eller på husholdningenes forbruk, sier hun.

– Norges Bank har forsket mye på hvor lang tid det tar fra en renteheving til du ser den fulle effekten på økonomien. Jeg har sett resultater som viser at det tar fra ett til tre år. Så det er grunn til å tro at man kan se negative effekter gjennom hele inneværende år av rentehevingene som har vært, sier hun.

De avgjørende nøkkeltallene

Etter en noe overraskende renteheving til 4,50 prosent i desember, ventet «alle» at sentralbanken vil holde renten uendret denne gang.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache sa i desember at styringsrenten trolig vil holdes på dette nivået en god stund fremover.

Økonomene pekte på forhånd på flere grunner til å holde renten i ro:

Prisveksten kom inn på 4,8 prosent i desember, det samme som i november.

Kjerneinflasjonen, som Norges Bank ser mest på, falt samtidig til 5,5 prosent. Norges Bank styrer etter et mål om stabil prisvekst på rundt to prosent.

Samtidig økte arbeidsledigheten et lite knepp til 1,9 prosent forrige måned, men er fortsatt lav. BNP-tall viste en tilbakegang for norsk økonomi i november, etter to måneder med noe vekst.

I en tidligere versjon av denne artikkelen het det i en bildetekst at Elisabeth Holvik ventet renteheving. Teksten stammet fra en tidligere sak, og ble fjernet klokken 10.22.