Sindre Finnes skal slutte å handle aksjer. Det sier han i en uttalelse tirsdag formiddag.

– Jeg har lært mye av det som har skjedd, og ønsker nå bare å bidra til å rydde opp. Når alt kommer til alt, mener jeg det viktigste er at Erna blir statsminister igjen i 2025, og jeg kan drive med andre hobbyer enn aksjer, står det i uttalelsen.

– Vil avstå

I forrige uke ble det klart at Erna Solberg har tenkt å fortsette som partileder i Høyre.

I den forbindelse sier Finnes at han har funnet ut at han skal slutte med kjøp og salg av aksjer.

– Jeg slutter nå, og vil avstå fra det så lenge Erna er en ledende rikspolitiker, skriver Finnes.

– Fremover vil jeg gradvis selge alle mine børsnoterte enkeltaksjer, og senest innen 31. desember 2024, i god tid før neste stortingsvalg, vil jeg ikke eie noen børsnoterte enkeltaksjer eller finansielle instrumenter.

Dagens Næringsliv skriver at uttalelsen kommer etter at de stilte spørsmål om to store aksjekjøp han gjorde i forrige uke – bare dager etter at Erna Solberg erklærte at hun vil fortsette som partileder og Høyres statsministerkandidat.

Erna Solberg(H) er tirsdag på reise i Polen med Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Hun sier til VG at ektemannens avgjørelsen skjer i samråd med henne:

 Jeg er glad for denne avklaringen, sier Solberg til VG.

– Kan drive med andre hobbyer

Finnes sier det ikke er en lett beslutning å slutte med aksjer. I uttalelsen sier han at han ikke selger aksjene sine med et «lett hjerte».

Videre mener han det i utgangspunktet burde hatt anledning til å handle aksjer nå som Erna ikke lenger er minister.

– Men jeg skjønner at det ikke er så enkelt, gitt alt Erna har måttet stå i de siste ukene. Jeg ønsker ikke at hun og partiet også i fortsettelsen skal måtte bruke tid på å svare på stadig nye spørsmål knyttet til disponeringer jeg gjør i vår felles økonomi, skriver Finnes.

Videre skriver han at det viktigste for ham er at Erna blir statsminister i 2025.

– Jeg kan drive med andre hobbyer enn aksjer, sier Finnes.

Solgt etter pressekonferanse

I høst har E24 skrevet en rekke saker om at Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, handlet aksjer i stor stil i de åtte årene hun var statsminister.

Solberg presenterte omfanget av aksjehandelen på en pressekonferanse i midten av september. Da sa hun at ektemannen hadde handlet langt mer enn hun var klar over, og at han prøvde å skjule det både for henne og omverden.

Siden pressekonferansen, har Finnes solgt seg ut av flere selskaper.

– I 2023 har jeg solgt en del for å kunne betale ned lån, betale skatt, og betale for den juridiske bistanden jeg har fått i tiden etter Ernas pressekonferanse fredag 15. september, skriver Finnes.

I starten av november ble det kjent at Økokrim ikke skal etterforske hvorvidt Finnes har drevet med innsidehandel.

Skal spare i fond

Nå skal Finnes selge unna det han eier av aksjer og finansielle instrumenter, sier han. Fristen blir 31. desember 2024.

– Altså i god tid før stortingsvalget om knappe to år.

Han sier han har tatt kontakt med forskjellige forvaltere, for å undersøke ulike måter å håndtere sparepenger fremover.

– Jeg har allerede en del sparepenger i fond, og aksjefond er et godt alternativ til enkeltaksjer. Dette vil forhåpentligvis skape langt mindre problemer for Erna, med tanke på hennes habilitet, sier Finnes i uttalelsen.