Hvilke utfordringer har næringslivet i kristiansandsregionen? Skriv din mening under artikkelen.

Christian Altmann blir ny leder av Næringsforeningen i kristiansandsregionen. (Arkivfoto)

KRISTIANSAND: – Uten et sterkt sentrum skjer det ting med Kristiansand som ikke er bra, sier Christian Altmann (47), som har fått jobben som administrerende direktør i Næringsforeningen i kristiansandsregionen.I starten av november tar han over etter Fred Bjerke, som har ledet foreningen siden 2003. Han mener Kvadraturen forblir et levende sentrum på denne måten:

– Det handler om mangfold og butikker som er unike. Jeg ser for meg at Sørlandsparken må dyrke sin egenart, og at sentrum må ha mer nisjehandel og nisjebutikker, sier Altmann, som likevel understreker at han ikke er motstander av kjedebutikker.

– Ønsker du flere kjøpesentre i Kvadraturen?

– Det er vanskelig å svare på, men personlig synes jeg et bysentrum er noe for de små. Og for de store, legger han til, og fortsetter:

– Jeg ser kanskje for meg at kjøpesentre kan etablere seg utenfor bykjernen.

Altmann, som i dag er partner og rådgiver i kommunikasjonsbyrået Fundament, er selv ingen ivrig handler.

– Jeg er en utrolig dårlig handler. Jeg er en sånn som forbereder meg godt, og går rett inn og ut igjen, sier han.

Nei til rushtidsavgift

Selv vil han bedre tilgjengeligheten ut og inn av bykjernen.

– Dette handler om at politikerne må legge til rette for trafikken, sier han.

– Mener du biltrafikk?

– Jeg mener all trafikk, sier han, og legger til at han er motstander av rushtidsavgiften.

– Jeg synes det er dyrt nok i dag. Bompenger er heller ikke noe jeg ønsker, sier han.

Vil gå på flere møter i Oslo

47-åringen er opprinnelig fra Hammerfest, men har bodd i Kristiansand i 16 år. Han har bakgrunn fra blant annet har blant annet Dale+Bang, der han var rådgiver, og har vært journalist i tv 2, Bergensavisen og Aftenposten. Kommunikasjonsbakgrunnen blir viktig i hans nye jobb, mener han. Blant annet for å få fortgang i utbedringen av E 39. – Det er ikke gjort på noe trylleslag. Næringsforeningen har allerede en ressursgruppe som jobber med infrastruktur, der blant annet NHO er representert. Den gruppa ønsker jeg å delta i, sier han.

– Jeg mener også man bør gå på enda flere møter i Oslo enn man har gjort så langt, der man må tegne og forklare. Vi har Agder-benken og departementet å forholde oss til, sier han.

Har du noen gode kanaler inn dit i dag?

– I løpet av årene som rådgiver har jeg jobbet på vegne av kundene inn mot de miljøene. Å ha et møte på Stortinget er ikke unaturlig, svarer han.

Ser mot Grimstad og Mandal

Næringsforeningen han nå skal lede, omfatter i tillegg til Kristiansand Lillesand, Birkenes, Iveland, Songdalen, Søgne, Kristiansand og Vennesla. Altmann ser det som et positivt signal at de tre Aust-Agder-kommunene nå har søkt overgang til Vest-Agder.

– Jeg tror på ingen måte det er avgjørende for næringslivet om de kommer til Vest-Agder. For næringslivet har ikke geografiske grenser – og spesielt fylkesgrenser – noen betydning. Men jeg tror vi kan få en tettere mental kommunikasjon med dem, hvis de blir en del av Vest-Agder. Det viktigste med at de har søkt overgang, er at det sier noe om viljen deres. Vi snakker også om å utvide samarbeidet mot Grimstad, sier han.

– Ønsker du flere kommuner inn i Næringsforeningen?

– Det må jeg bruke litt tid til å tenke på, svarer han.

– Men med all pendlingen som foregår til Grimstad er det ikke unaturlig å tenke slik, legger han til.

– På hvilken måte vil et samarbeid med Grimstad styrke Næringsforeningen?

– Der har de hele Ugland-miljøet, og masse teknologiarbeidsplasser. Det kan umulig være annet enn positivt, sier han, og legger til at han også vil styrke samarbeidet med Mandal.

– Det finnes ikke interessemotsetninger mellom Mandal, Kristiansand og Grimstad, hevder han.

– Kanskje om hva som er Sørlandets hovedstad?

– Jeg tror ikke det er noen diskusjon om det, sier han og ler.

Boremiljøet som bjellesau

Tidligere olje— og energiminister, Terje Riis Johansen, uttalte til Fædrelandsvennen for en måned siden at Agder ikke har noen klar stemme på ett bestemt næringsområde.

– Dersom regjeringen skal foreta seg noe innenfor oljevirksomheten, lytter man til Rogaland. Handler det om samferdsel, har Vestlandet en sentral stemme. Du kan ikke ignorere Trøndelag i saker som handler om landbruk. Når sentralmakten utøver politikk, må den ikke forholde seg til Agder-fylkene, sa Riis-Johansen.

Mener Agder mangler lederskikkelser

Christian Altmann mener Agders bjellesau er boreteknologien.

– Det er vi best i verden på, sier han, og tilføyer at han også ser på Sørlandet som energi- og kraftlandsdelen.

– Vi har muligheten til å bygge gode løsninger for fornybar energi, for eksempel vindmøllekraft. Jeg er tilhenger av at Norge bør utvikle fornybar energi. Boremiljøet på Sørlandet kan bidra til vindmølleutbygging, mener han, og sier at han ser for seg en vindmøllepark sydvest for Kristiansand.

– Hvordan vil du kommunisere at boreteknologi er Sørlandets største næringsområde?

– Først og fremst er nøkkelen aldri å gi opp. Det må gjentas og gjentas. For dem som kommuniserer kan det bli kjedelig, men for budskapets skyld kan det aldri bli for mange gjentakelser, sier Christian Altmann.

Christian Altmann har skrevet en rekke debattinnlegg i Fædrelandsvennen. Under «Les også» kan du lese noen av dem.